Foto: Policie ČR
Most

ČR/Ústecký kraj – Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 7 fyzických osob a 3 právnické osoby, které zkrácením daně z přidané hodnoty (DPH) měly získat neoprávněný prospěch ve výši cca 1,2 miliardy Kč.

„Obviněné osoby (3 cizinci a 4 občané České republiky) podle našich závěrů vytvořily skupinu obchodních společností, v rámci kterých měly v letech 2018 - 2021 organizovat dovoz zboží různé povahy z třetích zemí (zejména z Čínské lidové republiky) na území Evropské unie v celkové hodnotě cca 5,4 miliardy Kč, s cílem vyhnout se platbám DPH," uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Případem se od roku 2019 zabývali ústečtí příslušníci sekce Pátrání Generálního ředitelství cel na podnět Generálního finančního ředitelství, v úzké spolupráci s kriminalisty z NCOZ v rámci tzv. Daňové Kobry.

„V minulých dnech policisté a celníci uskutečnili rozsáhlou akci s krycím názvem REJDAŘ, zejména na území Prahy, Plzeňského a Ústeckého kraje. V rámci úkonů trestního řízení byly zajištěny finanční prostředky na bankovních účtech (cca 17 milionů Kč) a v hotovosti (cca 2,5 milionu Kč), motorová vozidla, hodinky a více než 500 palet zboží různé povahy určené k přímému prodeji v e-shopech," informoval mluvčí.

0311rejdar2 b7892

0311rejdar3 d3406

Foto: Policie ČR

Všechny fyzické osoby jsou obviněny z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Právnické osoby jsou stíhány pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„Tři fyzické osoby byly vzaty soudem do vazby. Věc dozoruje evropská pověřená žalobkyně Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám tresty odnětí svobody až na 13 let," dodal Ibehej.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru