Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Poslanci v závěru minulého týdne schválili ve třetím čtení novelu zákona o léčivech. Návrh stanovuje mimo jiné nové povinnosti pro dodavatele léčiv, distributory léčiv, lékárny i státní úřady. Novela byla schválena většinou napříč politickým spektrem.

Novela zákona o léčivech přináší nové povinnosti pro všechny aktéry na lékovém trhu. Stěžejní změnou novely je povinnost dodavatelů léčiv zajistit dodávky pro pacienty v ČR ještě 1-2 měsíce po nahlášení přerušení nebo ukončení dodávek jejich léku.

Distributoři budou mít nově povinnost každý pracovní den poskytovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv informaci o aktuálních skladových zásobách přípravků s omezenou dostupností. Jejich aktuální stav budou hlásit i lékárny a díky tomu bude Ministerstvo zdravotnictví přesně vědět, kolik je daného přípravku v distribuci, a tedy k dispozici pro dodání do lékáren, a kolik je ho ještě v lékárnách.

Plošné rozdělení mezi lékárny má zajistit povinnost objednávat léčivý přípravek s omezenou dostupnosti pouze v množství obvyklém pro danou lékárnu, namísto vytváření neúměrných zásob v situaci omezených dodávek.

„Jde o velmi zásadní novelu, u které si troufnu tvrdit, že je největší změnou za posledních 15 let, která myslí především na pacienty. Aby byl lék pokud možno v každé lékárně, aby ho byl dostatek a aby pacient věděl, kde je k dispozici,” říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru