FOTO: HZS / nprap. Jan Kostík
Most

Ústecký kraj – Mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR v lezení na obtížnost se uskutečnilo dne 21.11. 2023 na HUDY lezecké stěně v Ústí nad Labem. Hasičský sbor Ústeckého kraje měl v ohni dvě želízka. Miroslav Kolčava z územního odboru Chomutov si "vylezl" pro 12. místo, Pavel Hons z územního odboru Žatec získal 23. příčku. 

Historie soutěží v "hasičském" lezení na umělé lezecké stěně začala v roce 2003, kdy v rámci oslav 150. výročí založení prvního profesionálního hasičského sboru v Praze, na lezecké stěně TJ Ruzyně, proběhl první ročník Přeboru HZS ČR v lezení na umělé stěně na obtížnost.

Již v roce 2003 jeden z organizátorů Přeboru, Petr Buřič, vyslovil přání, aby se ze soutěže postupně stalo Mistrovství HZS ČR v lezení.  Více než dekádu se mezi lezci mluvilo o "neoficiálním mistrovství", a přání Petra Buřiče se vyplnilo v roce 2019, kdy první oficiální Mistrovství HZS ČR v lezení na obtížnost uspořádal HZS Královéhradeckého kraje na lezecké stěně v polygonu ve Velkém Poříčí. 

Další příležitostí uspořádat sérii Přeborů v mistrovský závod byl rok 2023, kdy se o čest uspořádat Mistrovství HZS ČR v lezení na obtížnost ucházel HZS Ústeckého kraje, a to se také povedlo. Mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR v lezení na obtížnost se uskutečnilo dne 21. listopadu na HUDY lezecké stěně v Ústí nad Labem. Mistrovství uspořádal Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje společně s Ministerstvem vnitra - Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR, Sportovním klubem hasičů Ústeckého kraje, z.s. a Českou hasičskou sportovní federací.

Mistrovství slavnostně zahájil plk. Ing. Petr Klíma, náměstek ředitele HZS Ústeckého kraje pro IZS a OŘ a dále závodníky přivítal zakladatel společnosti HUDY sport a.s., a zároveň vynikající horolezec, pan Jindřich Hudeček.

 Třicítku závodníků čekalo v základní části zdolání tří kvalifikačních lezeckých cest obtížnosti 6a, 6b+ a 6c+. Do finále automaticky postoupili všichni závodníci, kteří v souladu s pravidly přelezli všechny tři kvalifikační cesty (tzv. TOP) a do patnácti nejlepších je doplnili dva závodníci s nejvyšším počtem bodů.  Pro finalisty připravil certifikovaný stavěč cest závodů Českého horolezeckého svazu Viktor Pařízek mimořádně náročnou trasu obtížnosti 8A+. Jako jediný jí celou zdolal, a zapsal TOP, Ondřej Ďoubal (HZS Libereckého kraje) a stal se tak Mistrem HZS ČR v lezení na obtížnost. Druhé místo vybojoval Jan Novák (HZS Libereckého kraje) a třetí místo obsadil Petr Urbanovský (HZS Královehradeckého kraje).

Závěrečné slovo a slavnostní ukončení Mistrovství si vzali na starost plk. Mgr. Martin Laníček, ředitel HZS Ústeckého kraje a pan Jindřich Hudeček za generálního sponzora, společnosti HUDY sport a.s. Oba ocenili vysokou úroveň organizace Mistrovství a mimořádně hodnotné výkony všech závodníků, pro které je sportovní lezení v podstatě "pouze" součástí speciální odborné přípravy a přesto úroveň mnoha z nich dosahovala úrovně závodních lezců.

Pro závodníky, kteří se neprobojovali do finále, byla připravena fair play soutěž v boulderingu (každý závodník si sám zaznamenával počet přelezů i bodové hodnocení). V této fair play soutěži se na prvním místě umístil Petr Urbanovský z HZS Královéhradeckého kraje, druhý skončil Tomáš Saifrt, také z HZS Královéhradeckého kraje a na třetím místě se umístil Daniel Dreschel z HZS Moravskoslezského kraje.

Hlavním partnerem jubilejního, již 20. závodu HZS ČR v lezení na obtížnost, byly společnosti HUDY sport a.s., Direct Alpine s.r.o., Rock Empire s.r.o. dále pak STIMAX International s.r.o., Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR a Ústecký kraj. Děkujeme všem partnerům, sponzorům a organizátorům za podporu a uskutečnění tohoto mistrovství. 

Z celé akce je zpracované také pěkné VIDEO.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru