České policejní hlídky potkáte i na vyhlášeném vánočním trhu v Drážďanech. Ilustrační foto
Most

Česká republika – Rok se s rokem sešel a opět se nám blíží Vánoce. Vánoční svátky by měly být plné klidu a pohody, bez zbytečných stresů a nervozity, zda jsme již dostatečně všechno nakoupili a jsme připraveni. Bohužel u mnohých z nás tomu tak ovšem není. Vánoční čas má spousta lidí spojený s vánočním shonem, kdy obchodní centra jsou přeplněná k prasknutí, vánoční trhy plné lidí shánějících dárky a s tím samozřejmě souvisí i přeplněná parkoviště.

Právě tohoto vánočního shonu často využívají kapsáři v reálném životě a podvodníci v tom virtuálním – online prostoru. V přeplněných obchodech a na vánočních trzích si kapsáři vyhlédnou svou oběť, která je zaujata výběrem vhodného dárku pro své blízké a nevěnuje tak pozornost svému okolí. „V nestřeženém okamžiku jí obratný kapsář vytáhne peněženku z nákupní tašky, kterou má odloženou v nákupním vozíku a během chvilky ji tak připraví o našetřené úspory na Vánoce," upozorňuje na jeden z nejběžnějších útoků tvz. kapsářů policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

V online prostoru bychom měli být ještě obezřetnější. Musíme pečlivě ověřovat spolehlivost e-shopu, být obezřetný při online platbách, chránit své přístupové údaje, zvážit možnost pojištění internetových rizik a určitě ohlásit Policii ČR, pokud se při online nákupech staneme obětí podvodu.

O svátcích nejsou přeplněna jen nákupní centra, ale také jejich přilehlá parkoviště. Tato skutečnost láká pachatele, kteří se vloupávají do motorových vozidel, protože tam často jejich majitelé zanechávají cenné věci. Policisté v rámci výkonu služby obcházejí parkoviště a případným nezodpovědným řidičům za oknem nechávají letáček s informací, že „Auto není trezor!“. Rovněž je důležité neukládat věci do zavazadlového prostoru vozidla v místech, kde je větší pohyb lidí. Nikdy nevíte, kdo se zrovna dívá. Naše lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte podezřelých osob na parkovištích.       

 

Obdobně jako v uplynulých letech mají i letos policisté během předvánočního období posílený výkon služby. Od prvního adventního víkendu se hlídky více pohybují v ulicích, v obchodních centrech a i na přilehlých parkovištích. „Zvýšený výkon služby mohou naši občané zaznamenat nejenom u nás, ale i v případě, že navštíví vánoční trhy ve větších městech na druhé straně hranic. Již několik let jezdí naši policisté na vyhlášené vánoční trhy do Drážďan, kde ve společných hlídkách s německými policisty vykonávají službu. Tyto policejní hlídky jsou velice pozitivně vnímány nejen ze strany českých občanů, kteří překrásné vánoční trhy hojně navštěvují, ale i ze strany německých kolegů, kterým v případě řešení problémů a překonání jazykové bariéry v mnohém pomůžeme," podotýká mluvčí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru