Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Sníh od Loučné pod Klínovcem (nejzápadnější obec/město Ústeckého kraje) až po Varnsdorf (logicky nejvýchodnější obec/město Ústeckého kraje). Tak tohle už brzy nebude platit. Čtvrteční teplotní maxima, podobně jako ta středeční, byla na všech stanicích v nížinách plusová.

Konkrétně se pohybovala v rozmezí 1 až 3 °C. Proto se zdravotní stav sněhové pokrývky ještě více zhoršil. Ve vyšších nadmořských výškách zatím ne, ale i tam je to pouze otázka času... Spásou by byl ledově vychlazený vzduch ze země, jejíž název nesmíme vyslovit (a kde v těchto dnech mají třiceti až čtyřicetistupňové mrazy), ten se k nám však nedostane. Zato relativně teplému vzduchu z Atlantiku se otevřou dveře.

Pátek 8. prosince lze brát jako tečku za touto zimní epizodou. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo -4 až 0 °C, přičemž nejnižší ranní teploty zamíří k hodnotám kolem -2 až -6 °C. Na sluneční paprsky zapomeňte. Večer při troše štěstí lehce zasněží.

Sobota 9. prosince nezaujme. Nebo ano? Modrou oblohu nám stoprocentně nedopřeje. Od východu do západu slunce to vypadá na zataženo až oblačno. Ani hvězd se nedočkáme, protože jak mezi půlnocí a ránem, tak mezi večerem a půlnocí je v podstatě jistá zatažená obloha. Avšak zatímco v prvním případě bez srážek, ve druhém už se srážkami. A dalo by se říci vydatnými. Takže se nabízí otázka: Jakými? Sněhovými, nebo dešťovými? Vzhledem k teplotám kolem 0 °C, při zemi i v hladině 850 hPa (ve výšce cca půldruhého kilometru nad zemí), sněhovými. Jinými slovy: Půjde-li vše podle tohoto teplotního plánu, zhruba od sobotních 23:00 do nedělních 3:00 bude sněžit, a to i vydatně. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, v uvedeném čase okolo nuly, přesněji -2 až 2 °C.

Neděle 10. prosince vzkazuje: I kdyby do rána sněžilo sebevíc, nic by z toho nebylo. Proč? Kvůli nejvyšším odpoledním teplotám okolo 2 až 6 °C, teoreticky až 7 °C. Aby vůbec v noci na neděli sněžilo, co... Ve finále to stejně bude jedno, jak vidno.

Pondělí 11. prosince má v plánu nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, čili sníh poněkud zvlhne i na horách. Mimo jiné kvůli dešti.

Dlouhodobý výhled (taková pohádka na dobrou noc) tak teplý není, a proto:

Aktuální pravděpodobnost bílých Vánoc v nížinách: 30 %.

Aktuální pravděpodobnost bílých Vánoc na horách: 80 %.

Prý je to teď na Slunci samá erupce a skvrna, třeba to povede k nějakému vánočnímu zázraku...

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru