Ilustrační foto: Ministerstvo dopravy ČR
Most

ČR - Už měsíc funguje možnost odeslat žádost o výměnu řidičského průkazu elektronicky bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku fyzické osoby. Stačí se pouze přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz. Další zjednodušení žádosti přineslo i výrazné zvýšení zájmu žadatelů o on-line podání. Zatímco před zrušením povinnosti mít datovou schránku využívalo on-line podání přibližně 1600 lidí týdně, nyní překračujeme hodnotu až 3600 žadatelů za týden.

„Mám radost, že možnost elektronické žádosti o vydání řidičského průkazu využívá stále více řidičů a řidiček. Systém je velmi jednoduchý, intuitivní a máme na něj od veřejnosti pozitivní odezvu. Díky odstranění povinnosti mít pro odeslání žádosti datovou schránku je elektronické podání přístupné již téměř všem občanům a my jsme rádi, že lidem můžeme ušetřit cestu na úřad a s tím spojený čas a peníze,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

On-line žádost o nový řidičský průkaz nezabere více než pár minut a žadatel se nemusí bát, že v ní udělá nějakou chybu, je totiž kompletně předvyplněná, a to včetně nejnovější fotografie a podpisu. Na žadateli je pouze volba místa, na kterém si chce nový průkaz vyzvednout, popř. vyplnění kontaktních údajů pro zasílání notifikací, pokud již tyto nemá uložené v registru obyvatel. Pro doručení nového řidičského průkazu si může vybrat z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy.

„Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portálu dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče. Další služby budou postupně přibývat, v příštím roce se chceme zaměřit například na digitalizaci žádostí souvisejících s přepisy vozidel,“ uvedl Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy.

Ačkoliv od 1. ledna 2024, díky novele zákona o silničním provozu, již nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkazu, nic se nemění na povinnosti platným řidičským průkazem disponovat. Periodické výměny průkazů tedy budou probíhat stejně jako doposud. Řidičský průkaz je mezinárodní doklad a pravidelné výměny vyplývají z mezinárodních předpisů.

V letošním roce končila platnost rekordních více než 845 000 řidičských průkazů. V současné době je jejich ještě neobnovených 178 911. K tomuto číslu je však nutné připočítat i až 100 tisíc lidí, kteří si každý rok o nový řidičský průkaz už nepožádají, třeba proto, že se rozhodnou přestat aktivně řídit.

V příštím roce projde platností 441 tisíc řidičáků. Dostáváme se tím na čísla, která jsou pro Českou republiku typická. „I díky stále více využívané možnosti on-line podání žádosti o nový řidičský průkaz jsem přesvědčen, že žádných velkých front na úřadech nebudeme svědky a každý svou výměnu zvládne rychle a včas,“ uzavírá ministr Kupka.

Do Portálu dopravy se občané mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, mobilním klíčem eGovernmentu, pomocí eObčanky atd. Videonávod k ePodání skrze Portál dopravy naleznete zde.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru