Ilustrační foto
Most

ČR - Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách hraček i ve 3. čtvrtletí 2023. Celkem zkontrolovala 476 modelů hraček určených pro děti do 14 let a u 217 modelů zjistila nedostatky. Inspekce o výsledcích kontrol informovala v tiskové zprávě.

„Veškerá zjištění za třetí čtvrtletí 2023 prokázala opakující se nedostatky v plnění především administrativních povinností, které jsou stanoveny výrobcům, dovozcům i distributorům hraček,“ shrnula výsledky kontrol inspekce.

Nejčastější byly nedostatky v identifikaci výrobce hračky a chybějící označení výrobku značkou shody CE. Kontroly odhalily i problémy v identifikaci dovozce a v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem. Časté byly i nedostatky v průvodní dokumentaci, ve které například chyběly instrukce či varování.

„V případě chybějících varovných upozornění mohou mít zdokumentovaná zjištění vliv i na bezpečnost nabízených hraček,“ upozorňuje ČOI. Žádný výrobek ale jako nebezpečný nevyhodnotila.

Za porušení zákona o technických požadavcích na výrobky uložila ČOI ve správním řízení 45 pokut za 1,2 milionu korun. Na místě dala 21 pokut ve výši 52 000 Kč. Mezi uložená opatření patřily i zákazy nabídky a prodeje hraček.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru