Ilustrační foto
Most

Most – Ve čtvrtek budou mostečtí zastupitelé schvalovat návrh rozpočtu na příští rok. Vedení města očekává příliv vysokých dotací, chystá proto obrovské investiční akce. Schodek rozpočtu je vypočítaný na 257 milionů korun. Zatím. S ohledem na plánovou obnovu Repre se zvýší.

Návrh rozpočtu už v minulém týdnu podpořili radní. „ Provozní rozpočet je vyrovnaný, a to ve výši 170 milionů korun. Jsem rád, že se jej daří sestavit tak, abychom v tomto ohledu, jak se říká, nežili na dluh," uvedl mostecký primátor Marek Hrvol.

S vyššími výdaji než příjmy počítá město u kapitálové části rozpočtu, kam se řadí hlavně investice. „Plánujeme jejich objem ve výši 853 milionů korun. To je o mnoho více než v předchozích letech. Nejde ale o akce, které bychom mohli naplánovat na pozdější roky. Mnohé jsou totiž navázané na dotační tituly," vysvětlil Hrvol. Konkrétně jde například o vybudování odborných učeben za 60 milionů korun. Tentokrát se jich dočkají na 3. ZŠ, 4. ZŠ a 8. ZŠ. Do oblasti školství poputuje i 14milionová investice na vybudování dětské skupiny v Hutnické ulici. 

„Investice plánujeme také do infrastruktury. Po Mostecké slavnosti začneme s rekonstrukcí mostu u továrny Rico. Ten prošel zásadní opravou před 20 lety, nyní si jeho stav žádá další. Tehdy však most od města převzal kraj, protože mohl na jeho opravu získat dotaci. Podle dohody jej kraj po uplynutí udržitelnosti dotace zase vrátil městu," osvětlil vlastnické vztahy a financování stavby primátor. Co se týče dopravy, naplánované je také rozšíření autobusového nádraží za 40 milionů korun. Více si o této investici můžete přečíst ZDE. Dále plánují Mostečtí například vybudování chodníku ve Vtelně k obratišti autobusů na Mariáně a vybudování zastávky MHD u Krymu.

Hned 30 milionů korun z rozpočtu je určeno na modernizaci veřejného osvětlení. „Nejde jen o výměnu světel v lampách za modernější a úspornější. Je potřeba na řadě míst vyměnit i samotné stožáry, jejich životnost je na samém konci," podotknul náměstek primátora Václav Zahradníček.

Nezapomíná se ani na volnočasové aktivity. Na Šibeníku vznikne nové multifunkční hřiště za 7 milionů korun. Další chce město za stejnou částku vybudovat v údolíčku na Benediktu. „Vůbec největší plánovanou položkou je výstavba cyklostezek kolem Mostu, o nichž jsme obyvatele Mostu informovali již v říjnu. Zde investice přesáhnou 100 milionů korun," připomněl Marek Hrvol. Kde že ony cyklostezky vzniknou, se můžete dočíst ZDE. Investice poputují i k mosteckému jezeru. Návštěvníci jezera se dočkají slibovaného mola, které bude mít, s ohledem na konání olympijského festivalu, tvar olympijských kruhů.

Díky investicím se Mostečané dočkají konečně také otevření restaurace na Hněvíně. „Zprovoznění je naplánováno na 1. května, nebo 1. června. Lidé se proto ptají, kde se bude slavit Den magistra Kelleyho. Zda bude na Hněvíně, či opět u muzea. Vyslyšeli jsem nicméně přání návštěvníků, aby se i nadále konal právě u muzea, protože jde o mnohem přístupnější oblast. Nicméně o stezky na Hněvín lidé při této slavnosti nepřijdou," dodala náměstkyně primátora Markéta Stará. Na Hněvíně navíc vznikne slibovaný fotokoutek s výhledem na Most. „U Hněvína navíc vyměníme svítidla za modernější, abychom mohli měnit barvu světla. A aby byla i úspornější. Ta současná samozřejmě nevyhodíme. Využijí se na osvětlení kostela," podotknul náměstek Zajíček.

I v příštím roce bude městská společnost Mostecká bytová, a. s., pokračovat s výkupem bytů. Tentokrát je v rozpočtu na této položce zaplána částka 30 milionů korun. „Jsme spokojeni, že systém funguje a vyplácí se. Získáváme tak kontrolu nad tím, kdo v bytech bydlí. Navíc Mostecké bytové plynou příjmy z nájemného, které okamžitě může využít na zvelebování společných prostor domů," podotkl Marek Hrvol.

Rozpočet města se v průběhu roku ještě změní. Vedení města totiž musí vyčkat, jak dopadne výběrové řízení na rekonstrukci Repre. Obálky s nabídkami se budou otvírat v první polovině ledna. „Rekonstrukce nicméně potrvá delší dobu, takže vysoutěženou částku město nevynaloží v příštím roce celou," vysvětlil primátor. Most má již nyní jistotu, že získal dotaci ve výši cca 235 milionů korun od Státního fondu podpory investic. „Žádali jsme o 400 milionů korun, ale komise ji s ohledem na plánovaný objem prací pokrátila, což je běžný postup. Kolik nakonec město z dotačních peněz skutečně získá, se ukáže až dle opravdu proinvestovaných peněz," podotkla radní Jana Falterová Zudová. Město má taktéž přislíbenou další dotaci na Repre, a to ve výši cca 360 milionů korun z programu IROP. 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru