Ludvík Losos (druhý zprava) při křtu knihy o Ústecko-teplické dráze. Foto: Alena Sedláčková
Most

Most – Milovníci vláčků a dopravní historie se sešli 12. prosince v Oblastním muzeu a galerii v Mostě, aby byli svědky křtu nové knihy Ústecko-teplická dráha (ÚTD) o historii železniční trati Ústí n. L. – Teplice – Most – Chomutov.

Publikaci představil její autor Ludvík Losos, který povyprávěl o jejím vzniku a přidal i některé historky z železničního světa. Letos devadesátiletý autor všechny překvapil svou mentální mladostí, pamětí a schopností vyprávět. Knihu vydal Teplický spolek – spolek pro oživení Krušnohoří a Českého středohoří a vedle dalších na její vydání přispělo i město Most.

Kniha, kterou autor zpracoval na základě svého bádání již od 50. let, obsahuje velkou řadu dosud nepublikovaných a nových informací o jedné z nejvýznamnějších a nejbohatších železničních společností Rakouska-Uherska. Železnice měla pro rozvoj našeho regionu zásadní význam, neboť zajistila dopravu uhlí, které se pod Krušnými horami těžilo. V bohatém obrazovém materiálu čtenáři objeví například reprodukci obrazu naivního amatérského malíře Heinricha Loose, který shodou okolností pracoval jako konduktér ÚTD a který zachytil příjezd prvního vlaku ÚTD do Mostu dne 8. října 1870, nebo fotografii historického mosteckého nádraží. 

Mgr. Ludvík Losos (*1933), bývalý ředitel mosteckého muzea z let 1954-1961 (údajně tehdy nejmladší v republice), je předním odborníkem na historii železniční dopravy v Čechách. Od roku 1999 je mimořádně aktivním důchodcem. Píše knihy, živě se angažuje ve spolkových činnostech a působí jako konzultant v mnoha oblastech.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru