Na Benediktu je nová atrakce. Vodní hřiště, které navrhla v rámci Hejbni Mostem Adéla Paterová Klímová. Foto: město Most
Most

Most – První nadšenci si brzy budou moci vyzkoušet nové herní prvky na pláži vodní nádrže Benedikt. S nápadem v loňském ročníku participativního rozpočtu Hejbni Mostem uspěla Adéla Paterová Klímová. Vybudování hřiště stálo cca 993 tisíc korun.

Výsledek je úžasný. Děti mají k vodním hrátkám k dispozici Archimedův šroub, pumpy, dřevěné nátokové koryto, umělé jezírko z obkladového kamene a fontánky.

Při hře si nevědomky děti osvojí některé základní fyzikální principy, vždyť Archimédův šroub je jedno z nejstarších známých čerpadel užívaných dodnes pro svou jednoduchost a spolehlivost.

A jak vše funguje? Ruční pumpou si děti napumpují vodu do korýtka, kterým nateče do jezírka. Když jezírko přeplní, nadbytečná voda se přeleje přes hráz a odtéká zpět do Benediktu. Pokud je v jezírku dostatek vody, mohou děti točit kolem Archimedova šroubu a objevit tak starodávný systém na čerpání vody. Spirálou šroubu voda „teče vzhůru“ do zásobníku. Když je zásobník plný, mohou děti vytáhnout špunt a v jezírku se najednou objeví fontána.

Vodní hřiště je dětem volně k dispozici od pondělí. Foto: město Most

Druhou částí hřiště je sestava na směrování toku vody, kterou tvoří soustava stolů s vodním mlýnem, hradítky, přepady a odtoky. „Tady mohou děti ručně napumpovat vodu do korýtka, která tím teče na vodní kolo, a to se roztočí," popsala princip mluvčí města Klára Vydrová.

Pak už si mohou děti hrát na vodohospodáře, kteří určují, kudy voda poteče soustavou korýtek a zásobníku s několik hradly, které vkládají do připravených zářezů. Nakonec voda odteče přes kamínkovou pláž zpět do Benediktu. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru