Mezi dětskými zařízeními zlato vybojovala NZDM Zastávka - Charita Most. Tým se příhodně jmenuje Šampioni ze Zastávky. Foto: Zdravá 5
Most

Ústecký kraj – Hned pět škol a organizací z Ústeckého kraje se v konkurenci 550 týmů z celého Česka probojovalo mezi 15 finalistů do velkého finále soutěže Zdravé 5. V něm tříčlenná družstva mladých kuchtíků chystala vtipné jednohubky nebo zdravou pizzu. Vítězové si rozdělili věcné a zážitkové ceny v hodnotě 110 000 Kč.

Do letošního 12. ročníku finále Zdravé 5 se zapojilo 550 týmů a šlo tak o nejsilnější ročník v historii této soutěže. V rámci prvního kola vařily tříčlenné týmy své originální a zdravé pokrmy pod vedením pedagoga. Odborná porota a veřejnost pak na základě fotografií a příběhu každého týmu vybrala patnáct finalistů. 

Mezi nejmladšími v kategorii školek získala zlatou medaili ZŠ a MŠ Bečov, na druhém místě následovala MŠ Klášterecká v Kadani. V kategorii 1.-2. tříd zvítězila ZŠ Peruc a v nejstarší kategorii 3.-5. tříd vybojovala stříbro ZŠ Lenešice. Zlatou medaili si odnesl také tým z nízkoprahového centra Zastávka v Mostu.

Mezi nejmladšími v kategorii školek získala zlatou medaili ZŠ a MŠ Bečov. Foto: Zlatá 5

V rámci Velkého finále pak školkové děti, prvňáci a druháci chystali vtipné jednohubky a připravovali estetický a zdravý talíř. Ve druhé polovině dne soutěžili starší školáci, kteří pekli domácí pizzu a odpovídali v soutěžním kvízu o zdravém stravování. 

Vaření přináší radost i úspěch

„Chceme touto soutěží děti vést ke zdravému stravování zábavnou a nenásilnou formou. Navíc letos měli za úkol využít všechny suroviny z nákupu, takže je učíme také při vaření neplýtvat,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. „Máme velkou radost, že se každý rok hlásí více týmů a na finále dorazí často i z velké dálky. A jsme opět ohromeni kulinářskými dovednostmi malých kuchtíků i nadšením všech pedagogů,“ doplňuje.

Poté následovalo hodnocení porotců. Všichni finalisté se mohli těšit z výhry v celkové hodnotě 110 000 Kč, kterou si rozdělili podle svého umístění. Je pouze na nich, zda se rozhodnou využít finanční prostředky na vybavení školní kuchyně, nebo se rozhodnou pro společný zážitek.

„Soutěž nás inspirovala i do dalších dní a snažíme se ji využívat při našem kroužku vaření. Do této soutěže musíte zapojit nejen fantazii, ale především srdce. Když děláte něco s láskou, tak se vám to vždy vrátí. A mně se to vrací tím, když vidím, jak jsou děti při vaření šťastné a plni dojmů z toho, co dokázaly. To už je pro mě ohromný úspěch a výhra,“ popsala Jitka Müllerová ze základní školy Peruc, jejíž tým Tři M. zvítězil v nejmladší školní kategorii.

V odborné porotě usedli vedoucí oddělení informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Ondřej Horák, Lucie Doušková Gratiasová z Ministerstva průmyslu a obchodu, učitelka a influencerka Štěpánka Cimlová, kuchař zero waste kantýny Stanislav Vaněček a dále odborníci z obchodů Albert a Nadačního fondu Albert, který soutěž organizuje.

Za 12 let se soutěže zúčastnilo více než 11 tisíc mladých kuchařů ze všech koutů České republiky. Každý školní rok projde vzdělávacím programem Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje školám zdarma, více než 30 tisíc dětí. Více informací naleznete na webových stránkách www.zdrava5.cz

Celkové výsledky Velkého Finále Zdravá 5 

kategorie mateřské školy:

1. Základní škola a mateřská škola Bečov – tým Duhovky

2. Mateřská škola, ul. Klášterecká 1557, 43201 Kadaň, příspěvková organizace – tým Berušky za Čtyřlístek

3. MŠ Míček – tým Berušky

 

kategorie 1.-2. třídy ZŠ

1. Základní škola Peruc – tým Tři M.

2. ZŠ a MŠ Olomouc – Nemilany – tým Mrkvičkové holky

3. ZŠ J. A. Komenského, ŠD – tým Berušky

 

kategorie 3.-5. třída ZŠ

1. Základní škola Comenius – tým KU-Lišáci

2. ZŠ Lenešice, okres Louny – tým Pečící pohroma

3. Základní škola (Liberecká 3999/26, Jablonec nad Nisou) – tým Kuchtíci

 

kategorie 2. stupeň ZŠ

1. Základní škola a Mateřská škola, Uherské Hradiště, Větrná 1063, p.o. – tým Slovácké kuchtinky

2. Základní škola a Mateřská škola J. Šíra – tým Sapíci

3. Základní škola Mraveniště – tým Naše tortilla je nejlepší

 

Dětská zařízení

1. NZDM Zastávka – Charita Most – tým Šampioni ze Zastávky

2. Dětský domov Kašperské hory – tým Ségry

3. Dětský domov Frýdlant  – tým Žabičky

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru