Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Naprší desítky litrů vody. Pak to skutečně vypadá na tropy. Ale krátké, asi je utne další vydatný déšť. Výstupy numerických modelů ze čtvrtka 30. května byly snad ještě výživnější než poslední kmenová rada v letošním Survivoru (pokud nesledujete, stejně určitě chápete).

Pravděpodobně jste zaznamenali, že v pátek 31. května, v posledním dni meteorologického jara, začne významná srážková epizoda. V Ústeckém kraji například ALADIN očekává až přes 50 mm, to jest až přes padesát litrů vody na metr čtvereční. Kolega GFS počítá s nanejvýš 40 mm, a sice v Krušných horách (v nížinách s nanejvýš 30 mm). Ostatní „kluci" jsou na tom podobně. V německých spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko by mohlo napršet až plus minus devadesát litrů vody na metr čtvereční, v Alpách by klidně mohla padnou hranice 130 mm srážek.

Potom numerické modely vidí citelné oteplení, které by mělo vyvrcholit dvěma tropickými dny. Následovat by mělo citelné ochlazení (jeden den cca 32 °C, druhý den stěží 14 °C) se srážkami, pořádnými srážkami.

Docela divočina, nicméně troposféra je světem neomezených možností, takže stát se může prakticky cokoliv.

Prozatím bližší pohled na nejbližší dny:

31. května (Světový den bez tabáku): Velká oblačnost (kromě rána) a během odpoledne dorazí dešťové kapky. A nebude jich málo. Maxima okolo 18 až 22 °C.

1. června (Mezinárodní den dětí): Velká oblačnost, od půlnoci až do večera s deštěm. Maxima okolo 14 až 18 °C.

2. června (Mezinárodní den čistého ovzduší): Méně oblačnosti, avšak v odpoledních hodinách přeháňky a bouřky. Maxima okolo 19 až 23 °C.

3. června (úplně normální den): Polojasno až oblačno, srážkové úhrny na 90 % nulové. Maxima okolo 19 až 23 °C.

Už čtvrtek byl deštivější a chladnější. V Chomutově, Mostě, Teplicích neměli ani 20 °C, v Děčíně a Ústí nad Labem teploměr lehce překročil dvacítku. Naopak ve Skandinávii panovalo léto, nevyjímaje polární části Skandinávie. Příkladem v norském městečku Lakselv (přes 2 000 obyv., cca 400 km za polárním kruhem) naměřili 28,2 °C (a obloha byla převážně modrá). Se čtvrtkem na dálném severu letní atmosféra skončila.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru