Hořet začalo v dětském pokoji. Foto: Jitka Fárová
Most

Chomutov – Byl čtvrtek, 30. května ráno. Pro Evu Zakouřilovou a její tři děti to byl den jako každý jiný. Ale jenom do té doby, než odvezla děti do školky a školy a na cestě za jejími rodiči jí zazvonil telefon. Jeden ze sousedů jí volal, že v jejich bytě hoří.

„Vypla jsem telefon, zadupla jsem auto na hlavní silnici a volala jsem hasiče. Obrátila jsem auto a jela jsem na místo. Když jsem přijela, už to bylo všude vidět, hasiči ještě na místě nebyli, protože to byla opravdu chvilka od toho volání. Uvědomila jsem si, že nám zůstal v bytě pejsek, tak jsem běžela do druhého patra. Tam už stáli strážníci a do bytu ani na chodbu už mě nepustili,“ popisuje první minuty hrůzy Eva Zakouřilová (37). Na chodbě už v té době nebylo prý vidět na krok, všude se jenom valil hustý černý dým. „Nezbylo mi nic jiného, než koukat na tu beznaděj a prožívat bezmoc,“ vzpomíná maminka tří dětí.

Hořet začalo v dětském pokoji. Foto: archiv rodiny

Stovky lidí byly během chvíle v ohrožení. Na místo dorazili hasiči, záchranáři, policisté a další, kteří evakuovaným pomáhali. O požáru jsme informovali ZDE. Pejska z hořícího bytu se hasičům podařilo dostat včas. S ohněm bojovali desítky minut, než se jim oheň podařilo uhasit. Plameny pronajatý byt, ve kterém žena rok a půl bydlela se svými dětmi (4, 6, 12 let), zcela zničily. „Z toho bytu se nezachránilo nic, zůstalo nám jenom to, co jsme měli u sebe a na sobě,“ vypráví se slzami v očích paní Eva, s tím, že hořet začalo v dětském pokoji.

Požár se rozšířil rychle do celého bytu. Foto: archiv rodiny

Rodina se měla v září stěhovat do většího bytu. „Až nyní mi to celé dochází, co se stalo. Člověk byl v šoku, byl nešťastný, nevěděl, kam jít, co dělat. Teď mi to začíná docházet, nespím, zavřu oči a vidím kuchyňskou linku v plamenech… Teď je pro mě nejdůležitější, aby děti byly v pořádku, hlavně po psychické stránce,“ přeje si mladá žena. Nejhůře to nese dvanáctiletá Eliška. Dívenka vše viděla z okna školy a poté se zhroutila. Bála se o život své matky.

Maminka se třemi dětmi přišla o vše. Naštěstí se podařilo zachránit jejich chlupatého mazlíka. Koláž z fotek z rodinného archivu

Rodina je nyní v Jirkově v dočasném bytě. Brzy se ale bude stěhovat. Ve čtvrtek totiž Eva Zakouřilová dostala klíče od nového bytu, který jí poskytlo město. Pomohli ale i lidé. „Solidarita lidí je neskutečná. Nevěřila jsem tomu, každý říká, jak jsou lidé zlí, ale teď jsem zažila, že když se stane něco takového, lidé se semknou a pomáhají. Stále se mi ozývají, jsou skvělí. Sešlo se nám tu oblečení, aktovky, hygienické potřeby, chci všem moc poděkovat“ říká Eva Zakouřilová.

Že jsou v dnešní době lidé zlí, s tím maminka tří dětí absolutně nesouhlasí. Brzy po požáru se jí totiž s nabídkou pomoci a dodání různých věcí ozvalo mnoho lidí. Foto: archiv rodiny


Krátce po požáru se objevily spekulace, že se v bytě vařily drogy. „Jsme slušná rodina, sice neúplná, ale slušná, žádné drogy tam nebyly,“ dodala na závěr žena.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru