Na střechu muzea byly ve čtvrtek instalovány sochy múzy hudby Erató a múzy tance Terpsichoré. Foto: město Chomutov
Zajímavosti

Chomutov – Pro několik generací se ve čtvrtek naskytl naprosto nový pohled na budovu Městského divadla v Chomutově. Ve svém životě totiž nepamatují, že by střechu divadla zdobily sochy. Mnozí pamětníci ale pamatují, že budově na střeše dominovaly čtyři sochy múz Polyhymnia.

Jednalo se o sochy Erató, Terpsichore, Thalia a Melpomené. Na střechu budovy Městského divadla byly ve čtvrtek 30. května navráceny dvě z nich. A to díky občanům města, kteří hlasovali v rámci participativního rozpočtu Společně tvoříme Chomutov pro návrh Martina Kosiny.

Řada lidí zná po celý svůj život budovu divadla bez soch. Takto vypadala neorenesanční budova od roku 1986 až do 29. května 2024. Foto: jip

„Město Chomutov se může pyšnit neorenesanční budovou divadla uvedeného do provozu v roce 1905. Střechu divadla zdobily čtyři sochy múz Polyhymnia. Sochy byly po letech ve špatném stavu, a tak v roce 1986 došlo k jejich demontáži a už nebyly na střechu divadla nikdy navráceny. Snahou tohoto projektu z participativního rozpočtu bylo vytvořit repliky dvou soch a přiblížit tak obyvatelům města původní vzhled budovy,“ říká Martin Kosina.

Pro instalaci soch z umělého kamene byl použit jeřáb. Foto: město Chomutov

Na střechu divadla se tedy podařilo vrátit sochu múzy hudby Erató a múzy tance Terpsichore. Za jejich vznikem stojí akademický sochař Jaroslav Jelínek. Sochy jsou z umělého kamene a byly odlité do ztracené formy. Zůstala jim i zachovaná původní výška, která byla 2,6 metrů. Jedna socha váží 1,2 tuny. Sochy byly osazeny na nové dioritové podstavce. Do pilířů průčelí divadla jsou upevněny na nerezové čepy.

Střechu Městského divadla konečně zdobí alespoň dvě múzy. Každá váží 1,2 tuny. Foto: město Chomutov

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru