TIP NA VÝLET: Při podzimní slavnosti se otevřou zahrady oseckého kláštera a připraví se nejdelší štrůdl
Návštěvníci akce se mohou těšit na komentované prohlídky klášterních zahrad. Ty jsou dlouhá léta uzavřeny. Foto: Klášterní zahrady Osek, z. ú.
Výlety

Osek – Klášterní zahrady v Oseku budou v sobotu 23. září od 13 hod. otevřené veřejnosti při podzimní slavnosti. Už červnová květinová slavnost přilákala do Oseka na nádvoří opatství mnoho lidí, tentokrát se ale bude moci opravdu přímo do klášterních zahrad.

 

Cisterciácké opatství a Klášterní zahrady Osek, z. ú., ve spolupráci s místními organizacemi DDM Deštník a TIC v Oseku připravily pro získání většího povědomí o tomto zahradním klenotu v Ústeckém kraji letos druhou slavnost. „Po skončení mše, kde proběhne poděkování za úrodu a plody zahrad, budou následovat komentované prohlídky zahrad. Zahrady desítky let nebyly veřejnosti přístupné. Máte tak jedinečnou příležitost uvidět a procítit tento duchovní prostor," láká zájemce za spolek Klášterní zahrady Osek, z. ú, Helena Malíková.

 

363046918 268212125840055 3423001204342177692 n

 

Přisednout můžete i k sousedskému stolu umístěného přímo v zahradách. Můžete se také účastnit akce "Nejdelší osecký štrůdl" a podílet se i na dalších tvořivých činnostech. Připraveno bude podzimní ovoce, jablka, mošty, podzimní zelenina a také sdílení receptů na sirupy, marmelády, bylinkové nálevy a čaje, soutěž o nejchutnější marmeládu nebo sirup. Nabízet se bude sladké i slané pečivo, káva, čaj, mošty i pivo. Jsou připravené ukázky tvořivosti, ručních prací a dílničky pro děti a bude také živé divadlo „Na klice“.

 

 

363081911 250004147816900 8022871103438036036 n

 

A jak se tedy peče ten nejdelší osecký štrůdl? „Vezmete svůj oblíbený recept a připravíte těsto, přidáte kousek radosti a upečete doma ve své kuchyni, dle svých časových možností. Po vychladnutí odkrojíte obě patky. Ty jsou stejně většinou nejchutnější a těmi podělíte členy své rodiny nebo sousedy. Nerozkrájený štrůdl, případně více tzv. nohavic zabalíte a přivezete v sobotu s sebou na Slavnost poděkování za úrodu a plody zahrad," vysvětluje Helena Malíková. Na Slavnosti jej přiložíte k ostatním přineseným štrůdlům na Sousedský stůl. Přítomné porotě sdělíte množství surovin a také jméno kuchaře či kuchařky. Vše se zaznamenává a následně se výsledný „štrůdl“ ze všech přinesených štrůdlů pod dohledem účastníků změří a zapíše do Knihy místních rekordů. „Předpokládáme, že „oficiální“ měření výsledné délky štrůdlu nastane ve 14:20 hodin. Pak společně sníme, případně na konci slavnosti rozdělíme mezi účastníky," plánují pořadatelé.

 

IMAG6878

 

Zároveň bude i "marmeládová" soutěž o dobrou domácí marmeládu, sirup, zavařeninu, nebo okurky a čalamádu. Jak bude tahle marmeládová soutěž probíhat? Soutěží se účastní všichni, kdo chtějí a přinesou výrobky z domácí produkce. Hodnotí se nejen chuť, ale i třeba kreativní zabalení a využití. Mnozí lidé tvoří přímo kulinářské domácí poklady z receptů předávaných rodiči i prarodiči. „Přineste tedy k sousedskému stolu domácí vitamínové poklady. Moc se těšíme se na společnou ochutnávku," vyzývají pořadatelé domácí kulináře. Připravené jsou i ceny pro vítěze.

 

marmelády

 

Slavnost „Poděkování za úrodu a plody zahrad“ zahájí Jindřich Koska, zástupce Cisterciáckého opatství pověřený správou kláštera v Oseku. Jindřich Koska se významně zasloužil o rekonstrukci kostela a nyní pracuje i na celkovém obnovení opatství, kláštera včetně obnovení klášterních zahrad. I v širší spolupráci mnoha podporovatelů se jedná o dlouhodobý a náročný úkol, který tyto jedinečné zahrady i historické stavby v nich obnoví znovu k jejich účelu.

 

klaster zahrada uvnitr 20220404

Proto také vznikl Klášterní zahrady Osek, z. ú., který zastupuje Helena Malíková. Jedná se o skupinu odborníků z oblasti právní, památkové, architektonické, krajinářské, vodohospodářské, vzdělávání i psychoterapie a svou odbornost dávají k obnově prostoru. Činnost zahájili před třemi lety a mimo aktivity pro zahrady v areálu kláštera, připravili i další projekty, a to na obnovu Nové země a Sirotčí louky. Tento prostor za klášterními zdmi je známý i pod pojmem Najlant. Podrobnosti se postupně dávají veřejnosti na vědomí a je možné se k aktivitám Klášterních zahrad v Oseku připojovat.

Všichni tito lidé vás srdečně zvou na aktuální slavnost do klášterních zahrad v Oseku. „Tak tedy již tuto v sobotu 23. září ve 13 hod. v areálu oseckého kláštera se na vás těšíme při společném poděkování přírodě, zahradám i polím za prostor i jejich dary," shrnuje za všechny pořadatele Helena Malíková.

363096759 1015304952807514 480743973779805827 n

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru