U kostela bude další velkolepá historická podívaná. Připomene sté výročí republiky
Historickou bitvu dvou armád zažil Most už v roce 2015. Připomněla konec druhé světové války. Foto: archiv e-mostecko.cz
Co se chystá

Most - Velkolepou oslavou u děkanského kostela si město Most připomene letošní sté výročí republiky. Do Mostu dorazí i sám první prezident Československa Tomáš G. Masaryk, zda přijede v limuzíně nebo na koni, to si zatím organizátoři akce nechávají jako překvapení. Informuje o tom město Most v Mosteckých listech.

Oslavy, které pořádá město Most společně s místním oblastním muzeem, vypuknou v sobotu 26. května a potrvají celý den. Slavit ale nebude jen Československo, ale též Oblastní muzeum Most, které právě v letošním roce dovrší úctyhodných 130 let své existence.

Dopolední program se ponese v duchu atmosféry 1. republiky, návštěvníci uvidí skauty a sokoly, uslyší Hašlerovy písničky, pobaví se v dobovém kabaretu, nakoupí na dobovém tržišti… K prohlídce bude stacionární bojová technika a vojsko, mezi nimi nebudou chybět legionáři nebo vojáci Československé armády z let 1918 až 1938. V muzeu mezi tím bude probíhat odborná část oslav – výstavy a přednášky. Pro snazší přesun spojí v uvedeném dni obě místa kyvadlová doprava.

Nejatraktivnější část programu je nachystána na odpoledne, kdy se u rybníčka nedaleko děkanského kostela odehraje bitva o Most, která patřila v rámci dobývání českého pohraničí v roce 1918 mezi nejvýznamnější vojenská střetnutí na území mladé republiky. Závěrečná ceremonie už bude patřit samotnému prvnímu československému prezidentovi Tomáši G. Masarykovi, který ve skutečnosti město Most jako prezident nikdy nenavštívil.

Program oslav vzniku Československa se stále připravuje, je proto pravděpodobné, že v něm ještě dojde ke změnám, o nich bude město Most informovat.

(sed)

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru