Mostecký podnikatel Josef Solnař je nenechal bez aut. Na zápasy Ligy mistrů EHF jezdí Andělé vozy Hyundai. Bude se někdy nejvyšší soutěž hrát i v Mostě?
Josef Solnař, Lucia Mikulčík, Adrian Struzik. Foto: e-mostecko.cz
Zajímavosti

Most - Je již téměř pravidlem, že házenkářky DHK Baník Most mají k dispozici na své cesty na zápasy, ale i do škol či domů nová auta. Již od roku 2013 podporuje tým Černých andělů mostecký podnikatel Josef Solnař. Z Autosalonu Most tak házenkářky pravidelně vyjíždějí novými vozy značky Hyundai. Ne jinak tomu bylo i v letošním roce, kdy Andělé bojují v Lize mistrů EHF.

Autosalon Most nenechal házenkářky nemobilní ani v době, kdy je nových vozů nedostatek, firmy bojují s vysokou inflací, zdražováním a poklesem ekonomiky.

„Pro nás je spolupráce jak s Autosalonem Most a hlavně s panem Solnařem doslova k nezaplacení. Auta používá pravidelně trenér a hráčky. Hráčky s nimi jezdí zejména na cesty do škol a také na své cesty domů. Jezdí třeba až na Moravu a také na Slovensko, trenér zase domů do Polska. Je to lepší a rychlejší přesun, než kdyby jezdily autobusem nebo vlakem. Pro nás je tato spolupráce, i tím, že je dlouhodobá a můžeme se na ni spolehnout, velmi důležitá. Podporují nás i v době, kdy nikdo neví, jak to bude s energiemi, auta nejsou, a nám tu vždycky vyjdou všemožně vstříc a my si toho nesmírně vážíme,“ uvedla předsedkyně klubu Pavla Chotěborská.

Tým Černí Andělé hraje v letošní sezóně Ligu mistrů EHF, kde soutěží jen ty nejlepší evropské týmy. Hrají s profesionálními kluby, jejichž hráčky se sportu věnují na plný čas a také se tím živí. Mostecké hráčky se ale tomuto sportu věnují dobrovolně, ve svém volném čase.

„Jsem velmi rád za spolupráci s Autosalonem Most, za to, že máme ta auta a já jako trenér mám možnost používat dobré a spolehlivé auto, zejména v této době. Účast týmu v Lize mistrů je pro nás velký úspěch, je to pro nás takový Mount Everest. Znamená to, že musíme být dobře na ten pomyslný výstup připraveni a také vybaveni a musíme podat ten nejlepší výkon,“ prozradil trenér Adrian Struzik.

Co znamená účast v Lize mistrů pro hráčky?

„Pro nás je to svátek, je to dar, že nám klub nabídl Ligu mistrů. A málokdo a ještě k tomu z Čech nebo ze Slovenska hrál Ligu mistrů jako klub, takže je to pro nás čest si to zahrát a jsem pyšná na to, že tam jsme. Výsledky zatím nejsou, jak bychom všichni chtěli, ale budeme bojovat,“ sdělila hráčka Lucia Mikulčík.

edeniky 5113

Lucia Mikulčík také uvedla, že letošní sezóna je díky účasti hráček v Lize mistrů náročná na cestování, a také na trénink. Andělé totiž musí trénovat na úrovni profesionálek. Mají stejný počet tréninků a stejnou silovou přípravu jako profesionálky a vedle toho ještě musí studovat nebo pracovat. A jak potvrdil trenér Struzik, o to musí hráčky trénovat a posilovat rychleji.

Co když se nedaří zápasy vyhrát, co to pro hráčky znamená?

Logicky musí být znát i přes vysoké nasazení v přípravě hráček z Mostu v porovnání s hráčkami profesionálními určitý rozdíl. Jak se cítí hráčky Černých andělů, když se jim při zápasech ne zcela daří a co to pro ně znamená?

„Já jsem na začátku sezóny věděla, že Liga mistrů bude těžká. To, že chci vyhrávat, je jedna věc, ale bylo mi jasné, že nemůžu mít velká očekávání, abych nebyla po zápase moc zklamaná. Tak jsem si řekla, že z toho zápasu si vezmu to dobré, co se podařilo. Takže nemůžu říct, že bych po zápasech i přes horší výsledky byla frustrovaná. Protože když se podívám, kdo proti mně stojí, protože ty hráčky sleduji celý svůj život, tak si povím, že jsme s nimi hrály vyrovnanou partii, jen jsme tam na 15 minut zaklopýtly a tam nás ony rozsekaly. Nehrajeme tak, že bychom byly celých 60 minut „otloukánek“, to zase ne. Ale je tam pár minut, které ony využijí na 100 procent a tím nás porazí. Ale potom se zase semkneme a zase do toho jdeme naplno,“ vyjádřila Lucia Mikulčík.

Bude se někdy Liga mistrů EHF hrát i v Mostě?

Jak se hráčky dívají na tuto letošní zkušenost, budou v ní chtít pokračovat i v příštím roce, nebo jim ta letošní bude stačit? Na zápasy jezdí do Chomutova a své fanoušky mají hlavně v Mostě.

„Nevím, zda to lidé vědí, ale náš klub se pokoušel, aby se to hrálo v Mostě na zimním stadionu, ale neuspělo to, proto je to ten Chomutov. Já osobně doufám, že se v Mostě jednou postaví hala, aby se liga mistrů sem ještě vrátila. Je mi jasné, že to nebude příští rok, ani za dva roky, ale byla bych ráda, kdyby se tu házená udržela na takové úrovni. Moc bych si přála za to všechno, co proto klub, město a všichni sponzoři udělali, aby se tady Liga mistrů hrála. Aby divák evropskou házenou mohl vidět tady."

Rozpočet jedné profesionální hráčky může být rozpočtem celého mosteckého klubu

Víte, že hráčky, proti kterým stojí Černí andělé v Lize mistrů, berou za svoji hru 8000 až 12000 Euro měsíčně? Může to být dokonce i více. „Ano je to tak, ale my si nestěžujeme. Dokonce myslím, že částka za jednu hráčku může být rozpočtem našeho klubu na měsíc. Proto chceme, aby naši fanoušci ty zápasy viděli a neodcházeli od nás, ale podporovali nás,“ doplnila Lucia.

Podle Pavly Chotěborské však má DHK Most proti jiným dalším českým klubům rozpočet ještě velký. To díky podpoře ze strany města a také díky hlavními partnerovi klubu Vršanské uhelné. „Bohužel v těch menších sportech, nebudu se bavit o hokeji a fotbalu, je v Česku k té profesionalitě daleko. Tam je základ změnit postoj státu k financování sportu,“ uzavřela.

Josef Solnař a Autosalon Most podporuje Černé anděly již dlouhodobě, i nyní v době poklesu ekonomiky

V současné době není pro regionální firmy jednoduché podporovat jiné projekty. Sponzorů bude zřejmě ubývat a najít nové nebude jednoduché. Jak se nyní filantropii daří?

„Doba se blíží k recesi a to postihuje i nás a bude nás to postihovat, takže pro nás je samozřejmě prioritou zajistit především chod firmy. Museli jsme marketing omezit. Přesto se stále snažíme pomáhat. Pomáháme hlavně místním sportovním klubům a různým neziskovkám, například Veronice Kašákové. Tím, že jim nabídneme pomoc v rámci vozového parku, protože bez aut se nikdo z nich neobejde, jim pomůžeme významně. Jejich podpora je čistě rozhodnutí našeho autosalonu a hradíme ji my. Korporace Hyundai nám na to bohužel nic nepřidá. Chtěli bychom přispívat co nejdéle, dokud to půjde. Na druhou stranu jsou zase děvčata vůči nám loajální, a když soukromě shání auto, přijdou za námi, i proto, že jsou s vozy spokojené. Patřím také k fanouškům klubu a přeji si, aby byla podpora sportu ze strany města, hlavně mládeže, ještě větší. V Mostě je házená na nejvyšší úrovni proti dalším regionálním sportům, tak by tam mělo proudit i více peněz,“ sdělil Josef Solnař, spolumajitel firmy Autosalon Most, prodejce vozu značky Hyundai a Suzuki.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru