ROZHOVOR: Prioritou pro nás teď bude rekonstrukce centra města. Zda jde skloubit primátor a senátor, vyhodnotíme za půl roku, říká Jan Paparega
Senátor a primátor Mostu Jan Paparega. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Jan Paparega byl v Mostě znovu zvolen do nejvyššího vedení města. Kromě primátorské má nyní pozici také v Senátu jako nejmladší zástupce horní komory.

První otázka: Mám vás oslovovat pane primátore, nebo pane senátore? Z titulu vyšší funkce by to mělo být pane senátore, ale jsme na půdě města, takže můžeme zůstat u primátora?

Jsme v Mostě, tak se pojďme držet primátora. Je pravdou, že v poslední době s tím lidé, se kterými se setkám, hovořím při jednání, mají taky problém. Z titulu vyšší funkce je to samozřejmě senátor, ale pojďme se držet toho, že jsme tady v Mostě.

Byl jste zvolen primátorem třetí volební období po sobě. To se v novodobé historii města zatím nikomu nepovedlo. Je to podle vás důkazem dobře odváděné práce pro Most?

Už jsem se k tomu vyjadřoval někdy v minulosti. Myslím si, že voliči nám vystavili docela pěkné vysvědčení za poslední roky. Je zřejmé, že tu práci asi děláme docela dobře. Počet mandátů, které jsme získali, je toho odrazem. Jedenadvacet mandátů z pětačtyřiceti v celkovém počtu zastupitelů je skutečně velmi dobrý výsledek. Jsem moc rád za to, že nejen já, ale i moji kolegové dostali důvěru pro to, abychom vedli město Most v následujících čtyřech letech.

Jaké Most čekají v dalších čtyřech letech nejzásadnější změny z pohledu investic?

Můžeme stavět na nějakých základních pilířích. Už delší dobu slibujeme revitalizaci a rekonstrukci centra města v čele s kulturním domem Repre. To je to, co je teď aktuálně připraveno. Máme na to zajištěny dostatečné finanční prostředky, ať už z části dotační, tak i z části vlastní zdroje. Teď hrajeme ještě o nějakou další dotaci, která by mohla dopadnout a mohla by nám v tom pomoct. Takže prioritou pro tohle funkční období je každopádně rekonstrukce středu města, po které Mostečané volají.

Jaké jsou výhledy na hospodaření v souvislosti s energetickou krizí? Dotkne se to v příštím roce nějakým výrazným způsobem výdajů z rozpočtu?

Pokud se bavíme o celkovém nárůstu plateb za elektrickou energii, tak ta čísla nejsou vůbec pozitivní. To je potřeba říci, na druhou stranu my jsme se s tím vypořádali v tomhle roce, v rámci rozpočtu to řešíme i na další rok, byť samozřejmě ten nárůst - můžeme hovořit o desítkách milionů korun - je velmi zásadní číslo, které trošičku omezí, ale nepatrně, nějaké investiční akce. To je úděl doby, musíme se s tím vypořádat stejně tak jako ostatní města. Na druhou stranu rozvoj a investice nebudou přibrzděny nějak dramaticky. Sekundárně se snažíme na některé naše veřejné budovy instalovat fotovoltaické elektrárny, tak abychom si aktuálně při nepříznivých cenách zlevnili elektrickou energii, a do budoucna aby se ty nemovitosti staly z části samostatnými.

V jakém stavu je nyní městská pokladna? Hovoří se o tom, že má Most na účtu zhruba miliardu korun. Platí to stále? Je mi jasné, že peněz s vysokými investicemi asi v kase ubude.

Čekají nás významné investice. Kromě toho, jak jsem zmiňoval Repre a střed města, tak samozřejmě máme předschválený velký balík dotačních projektů. Nicméně byť jsme získali téměř další miliardu na jejich realizaci, tak je nutno říct, že je potřeba zčásti ty projekty předfinancovávat. Významně to samozřejmě zasáhne do městské kasy. Na druhou stranu potvrzuji, že stále je tam kolem jedné miliardy korun, což je číslo velmi příznivé. My jsme ty finanční prostředky kumulovali jednak ve prospěch akcí, jako je Repre, ale samozřejmě i těch, které jsme připravili vedle toho.

Pojďme z Mostu do Prahy. Už jste složil slib senátora, účastnil jste se i další schůze?

V úterý 1. listopadu jsme začali tím, že se přebíralo osvědčení o zvolení senátorem, v úterý pak byla ustavující schůze, kde se jmenovalo nové vedení Senátu pro další období, tzn. pro 14. dvouleté období. Jmenovaly se komise a výbory a jejich personální složení. A ve čtvrtek jsme už následně projednávali návrhy zákonů, to znamená běžná činnost senátora.

Měl jste již příležitost vystoupit?

Už jsem stihl i vystoupit. Bylo to k místní příslušnosti exekutorů a zákona, který už byl potřetí v Senátu. Ani tentokrát ta úprava neprošla. Za mě to není úplně dotažené. Byť si nemyslím, že místní příslušnost exekutorů je nějaká špatná cesta, to vůbec ne, na druhou stranu je potřeba ten návrh velmi dopracovat, protože do budoucna bude zasahovat do životů mnoha lidí.

Zmínil jste komise, výbory. Kde jste účasten?

Je to tak, každý senátor je členem jednoho z výborů, já jsem člen výboru pro sociální politiku. Je to problematika, která je samozřejmě velmi zásadní pro Most a Mostecko jako takové. Jsem moc rád, že jsem se potkal s kolegy, kteří řeší podobné problémy a jsou připraveni pracovat na nějaké úpravě zákonů, které by nám pomohly. Setkal jsem se s panem ministrem Jurečkou, který nám byl prezentovat právě jeden z návrhu zákonů, který jsme projednávali. Je otevřen tomu, abychom se sešli, probrali společně to, co mají připraveno v rámci následujících dvou let za legislativní úpravy. A já věřím, že tam najdeme i prostor pro to, abychom tam zapracovali něco, co bude významné pro Most.

Ve kterém jste senátorském klubu?

Jsem v senátorském klubu ODS a TOP09. My jsme se s kolegy z našeho hnutí ProMOST nakonec shodli, že pro nás bude výhodné vstoupit do tohoto nejpočetnějšího klubu. Je to klub, který má výborný servis, výborné informace, má přímou linku na vládu a já věřím, že minimálně teď dva roky, které bude trvat funkční období stávající vlády, věřím, že tomu tak bude, tak budeme mít otevřené dveře ke všem ministrům, a to může být pro nás jedině dobře.

Jste nejmladší senátor. Dal vám to někdo nějak znát?

Ne, nedal. Nejmladší senátor má vždycky to privilegium, v uvozovkách „to privilegium“, že čte slib nově zvolených senátorů. Té funkce jsem se ujal. Nemyslím si, že by se to tam separovalo na nějaké nováčky a mazáky. To vůbec ne. Všichni lidé z našeho senátního klubu, ale i ostatní kolegové, jsou velmi milí a já věřím, že se s nimi bude dobře spolupracovat.

Zatím máte dvě významné funkce: ve vedení města a v horní komoře Parlamentu České republiky. Kdy vyhodnotíte, zda lze zodpovědně vykonávat obě dvě pozice dohromady?

Bavili jsme se o tom u nás v zastupitelském klubu ProMOSTu, že je potřeba dát tomu nějaký čas, zjistit, jestli je možné to skloubit. Čas jsme si interně dali půl roku. Věřím, že debatu k tomu, jestli je to správně a skloubitelné, jestli mi to vyhovuje, rozvedeme někdy v měsíci dubnu, nejpozději v květnu. Abychom si to vyhodnotili, vyhodnotili si, jak funguje moje osoba tady na městě, jak funguje dovnitř zastupitelského klubu, jak to časově zvládám / nezvládám, aby mi to příliš nezasahovalo i do mého osobního života. To jsou všechno otázky, které budeme řešit, vyhodnotíme a samozřejmě učiníme z toho nějaký závěr.

Někteří lidé si mohou mylně myslet, že vám běží současně dva plnohodnotné platy. Jak je to s vašimi příjmy, můžete to přiblížit?

V roce 2020 vstoupil v účinnost zákon, který neumožňuje politikům, kteří jsou ve vrcholných funkcích typu starosta města nebo primátor a poslanec Parlamentu České republiky nebo senátor, aby pobíral dva plnohodnotné platy. Je to vždy tak, že prioritním je plat, který bere funkcionář ve vyšší funkci. To znamená u mě plat senátora. Pokud jde o plat primátora, tak byť jsem uvolněným členem zastupitelstva, tak beru pouze alikvótní násobek a ten je 0,4 z celkového platu, to znamená je to to 40 procent platu, který by mi náležel jako primátorovi, pokud bych nevykonával funkci senátora.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru