Vezměte pytle a rukavice a pojďte uklízet. To není apríl, ale každoroční akce Ukliďme Česko
foto: Martina Karbanová
Litvínov

Litvínov – Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Hlavním úklidovým dnem roku 2023 je sobota 1. dubna. Zapojit se mohou dobrovolníci ale kdykoliv během roku.

Například litvínovská waldorfská základní škola Jeřabinka se na úklid vypravila už o den dříve. Žáci páté a šesté třídy zvládli do areálu Technických služeb Litvínov nanosit úctyhodných 160 kg. Třeťáci se čtvrťáky 140 kg. Děti si užily vážení na váze, která je v areálu k dispozici. Úklidový den pak dokázali žáci zapojit i do výuky matematiky. „Vyplnili dotazníky, vyznačili si trasu na mapě, spočítali kilometry, rozpočítali, kolik každý žák průměrně posbíral kilogramů odpadu. Myslím, že tato parádní akce v nich zanechá stopu," těší asistentku Martinu Karbanovou.

Neuklízejí ale pouze školáci, každý rok se zapojují různé zájmové skupiny, sportovní oddíly, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, programátoři, lékaři, prodavači, ekologové, turisti, pejskaři, pankáči… Prostě všichni, na koho si vzpomenete. Uklízíme společně!

Už měsíc před hlavním termínem jubilejního 10. ročníku dobrovolnické akce Ukliďme Česko evidují organizátoři přes 2000 nahlášených úklidových akcí.

V Litvínově se k úklidu oficiálně kromě Jeřabinky přihlásilo několik dalších organizátorů. Dnes pořádá Ukliďme Litvínov Jan Vycpálek (ANO, tohle je Litvínov). Ve stejném čase pořádají Malý den za obnovu lesa Kateřina Zimanová a Magdalena Tučková (Lesní správa Litvínov). V úterý si naplánovala úklid mezibořská základní škola pod názvem Úklid okolí Meziboří. O něco později v pátek 21. dubna se zapsala k úklidu Sportovní soukromá základní škola Litvínov s názvem akce Družinka uklízí – chceme si bezpečně hrát v lese a v květnu pořádá v Litvínově Dobroden – společně pro přírodu Ekocentrum Most.

Veškeré informace i přehled všech zaregistrovaných úklidů naleznete na webu uklidmecesko.cz. Přidat tam můžete i vlastní termín.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru