Ulice plné kornoutů. Dnes neslaví jen prvňáčci, řada škol má i další důvod k radosti
V Meziboří nastoupilo do 1. dříd více než 50 školáků. Foto: redakce
Litvínov

Litvínov – Konečně se dočkali. Prvňáčci si dnes užili svůj velký den. Na severu Čech se tradičně vydali do školy s kornoutem plným dobrot. V některých školách byl důvod k oslavám ještě větší.

Slavnostně na školním hřišti zahájil nový školní rok také ředitel Sportovní soukromé školy Litvínov Pavel Škramlík. Škola letos slaví 30 let a hodlá si toto výročí připomínat celý rok. „Oslavy začaly dnešním dnem, kdy jsme děti přivítali tím, že jsme všem osobně rozdali nanuky. I na vánočním jarmarku chceme toto výročí připomenout. Už nyní máme na jaro na 12. dubna zarezervovaný klub Attic, kam zveme všechny rodiče a příznivce školy. Oslava se ponese v duchu třicátých let, možná přijde i kouzelník...  A na závěr školního roku letos nebudeme pořádat tradiční akademii, ale pozvali jsme cirkus, který s našimi dětmi připraví pro rodiče vystoupení," shrnula jednatelka školy Veronika Štovíčková letošní slavnostní školní rok.

SSZS nanuky

 

Další významné výročí slaví i Základní a mateřská škola v Podkrušnohorské ulici (3. ZŠ), ta chystá oslavy dokonce 70. výročí. „Byť už nejsme škola nejmladší a možná je to na budovách i lehce znát, pořád se snažíme držet nové trendy ve výuce a chystat pro děti stále něco nového. Oslavy výročí máme připraveny na pátek 15. září. Zahájíme je v 9 hodin, od 10 hodin se škola otevře veřejnosti, kdy si ji v rámci slavnostního dne otevřených dveří budou moci všichni prohlédnout. Večer je v Citadele od pěti hodin připraveno slavnostní setkání s absolventy, bývalými kolegy i všemi příznivci naší školy," potvrzuje ředitelka školy Hana Kašková. 

Loni musela tato škola řešit začátek školního roku velmi alternativně, protože jedna z budov byla vytopena horkou vodou, z tohoto hlediska byl začátek letošního školního roku velmi klidný, škola přivítala více než 60 prvňáčků ve třech třídách. „Dokončuje se rekonstrukce školní družiny, kdy se u budovy provádí zateplení, izolace, tepelný výměník a fasáda. Do interiéru dělníci zasahovat nemuseli. Hotovo by mělo být do konce září. První měsíc tak družinkové děti budou zůstávat ve škole," dodala Hana Kašková.

Slavnostní kolaudaci přístavby má za sebou také soukromá základní škola waldorfského typu Jeřabinka, která sídlí ve Sklářské ulici v Litvínově-Hamru. „V pátek 1. září jsme se sešli v Jeřabince, v základní a mateřské škole, spolu s představiteli města Litvínova, Ústeckého kraje, Komerční banky a stavební bílinské firmy Hakim a projektantem Danielem Šimmerem, abychom slavnostně otevřeli zkolaudované prostory nástavby Základní školy Jeřabinka a přístavby Mateřské školy Jeřabinka. Nástavba základní školy, do níž se vešlo pět odborných a kmenových učeben 2. stupně základní školy, je velký investiční projekt v hodnotě přes zhruba 20 milionů korun. Škola mohla tuto nástavbu vybudovat díky štědré dotační podpoře z fondu IROP. Stavbu provedla firma Hakim, vše projektoval Daniel Šimmer. Díky tomu je v Litvínově od školního roku 2023/2024 registrována další úplná základní škola s devíti ročníky," uvedla ředitelka školy Zuzana Štěpánová. V současnosti jsou v Jeřabince nejstarší děti v sedmé třídě, ale tím, jak se každý rok otevírá nová třída, se škola postupně rozrůstá. 

Jeřabinka první den

Získat finance na takto obrovskou investici nebylo pro zřizovatele školy jednoduché. „Komerční banka byla jedinou institucí, která byla ochotna projekt podpořit, protože škola je neziskovým soukromým subjektem. Podpory si tedy velmi vážíme, protože bez ní bychom tyto stavební záměry nebyli schopni uskutečnit. Děkujeme také městu Litvínovu, které nám přispělo na výměnu oken částkou 160 tisíc korun," dodala Zuzana Štěpánová.

rekonstrukce Jeřabinka

jeřabinka přístavba

V průběhu nástavby došlo také k zateplení stoleté budovy školy a výměně oken, což si vyžádalo investice přesahující 6 milionů korun.

Předmětem slavnostního otevření byla také přístavba mateřské školy spolu s rekonstruovanou školní zahradou, kterou děti už využívaly v předchozím školním roce. „V mateřince máme dvě třídy věkově smíšeného kolektivu o celkové kapacitě 42 dětí," uvedla ředitelka školy. Přístavbu mateřinky v hodnotě 6 milionů korun nefinancoval zřizovatel s pomocí žádné dotace, zainvestovala ji firma Termo.

Jeřabinka školka

 

Slavnostní nálada panovala také v Meziboří, kam dnes nastoupilo 51 prvňáčků. Protože do Meziboří dojíždí značné množství žáků a studentů z Litvínova, byla již 1. dubna posílena linka č. 23 tak, aby děti stíhaly začátek vyučování. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru