Rekreační areál za 200 milionů se musí začít opravovat, jinak hrozí jeho zavření
Uzavřená část Nového Záluží. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Pět let od otevření rekreačního areálu Nové Záluží v Litvínově se na jeho cestách objevily tak závažné problémy, že se začíná mluvit o jeho uzavření. K tomu by muselo město přistoupit, pokud by se závady na trhajících se cestách nezačaly opravovat.

Situace v Novém Záluží není složitá, jen co se týká podloží staveb. Komplikované je to i s určením, kdo za současný stav může. Stavaři prý provedli všechno podle projektu, ten byl ale údajně také v pořádku. Investorem stavby za 208 milionů byl stát, odpovědnost ale nyní bere na sebe město Litvínov. „Dobrat se toho, kdo za to může, je dost složité. Chápu, že toto ale lidi nezajímá. Proto dá situaci do pořádku město,“ říká místostarosta Milan Šťovíček (STAN).

Pokud by se potrhané a nyní uzavřené úseky nezačaly opravovat, hrozí další rozšiřování škod. V květnu 2017 bylo zjištěno už 54 trhlin různé délky a hloubky. A stav se horší. V říjnu musela být uzavřena další část cyklostezky, jelikož trhliny se natolik zvětšili, že místo se stalo nebezpečným. V případě dalších prodlev s opravami se bude stav cyklostezek stále zhoršovat a hrozí, že bude nutné celý areál nebo jeho větší část z bezpečnostních důvodů uzavřít.

Ten je přitom mezi lidmi velmi oblíbený. Vyžití tam najdou běžci, in-line bruslaři, cyklisté, rodiny s kočárky a v zimě dokonce i běžkaři. „Proto to nemůžeme nechat jen tak,“ uvedl Milan Šťovíček. Pokud město nedostane dotace, je připraveno opravy hradit samo. A může jít o miliony. Opravy poškozené cyklostezky jsou odhadnuty na hrázi na přibližně devět milionů korun a na rovině na něco okolo deseti milionů korun. Letos se s pracemi určitě nezačne. Jen projekt na opravu by mohl být hotový příští rok v dubnu.

Je také nutné sanovat těleso násypu hráze vodního díla Nová voda. Ta se při výstavbě areálu neřešila a dnes je již na hraně své životnosti. Předpokládaná výše nákladů na její opravu není známa.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru