Schola Humanitas funguje 25 let. U jejího založení byli tito pánové
U zrodu školy stáli pánové Miroslav Brožík, Petr Pakosta, Vlastimil Doležal a dva ředitelé školy Milan Šťovíček a současný ředitel Ladislav Turbák. Foto: Schola Humanitas
Litvínov

Litvínov – Na konci listopadu oslavila Schola Humanitas 25. výročí svého založení. Škola je v rámci českých vzdělávacích institucí unikátní, protože jako první v republice začala v roce 1992 vyučovat studijní obor Ochrana a obnova životního prostředí.

Oslavě čtvrtstoletí existence tedy byl přisouzen velký význam a celou akci vyznačovala důkladná příprava. Dopoledne proběhlo setkání s významnými hosty (pozvání jich přijalo 100). Nechyběly mezi nimi ani dvě zahraniční výpravy – čtyřčlenná z Norska a tříčlenná z Dánska. Dopoledního programu se zúčastnili i lidé z akademického prostředí – prorektor pro vnější vztahy z UJEP a 3 děkani. Přijeli také zástupce Ministerstva životního prostředí, generální ředitelé významných podniků, zástupci Ústeckého kraje, zastupitelé a radní města Litvínova v čele se starostkou a dvěma místostarosty, zástupci partnerů a sponzorů, bývalí zaměstnanci školy a ředitelé litvínovských základních škol.

Pro žáky byla ve slavnostní den připravena tematická přednáška dr. Stanislava Štýse a divadelní představení. Někteří z nich se zúčastnili i večerního plesu v prostorách školy, který byl zároveň koncipován jako tradiční, tj. každoroční sraz absolventů. Ples navštívilo více než 200 účastníků. Podle bezprostředních ohlasů i reakcí v následujících týdnech byli velmi spokojeni.

Schola Humanitas je jednou z 20 škol v ČR, jejichž zřizovatelem je město. V republice také představuje jednu z 20 středoškolských institucí poskytujících vzdělání ve studijním programu Ekologie a životní prostředí. V Ústeckém kraji existují jen dvě školy nabízející tento obor. Za 25 let existence navštívilo školu bezpočet prominentních hostů – například 5 ministrů životního prostředí, 2 ministři školství, velvyslankyně USA, Angela Merkelová (ještě ve funkci ministryně životního prostředí Německa), zástupci Sněmovny lordů britského parlamentu, první rada Francouzského velvyslanectví. Do Scholy Humanitas zavítaly rovněž významné osobnosti společenského života jako akademik prof. Tomáš Halík, herečka Chantal Poullain, výtvarník a kandidát na prezidenta ČR Vladimír Franz; svatbu zde oslavila top modelka Eva Herzigová (s bubeníkem skupiny Bon Jovi Tico Torresem).

Schola Humanitas získala v roce 1996 Cenu ministra životního prostředí. Největšími úspěchy žáků jsou dvě prvenství v republikové soutěži Středoškolská odborná činnost. V roce 2010 vyhrál Filip Tichánek a v roce 2012 Michal Šrámek, který následně získal i cenu Genus a titul Talent roku 2012 přírodovědných předmětů ČR. Rozmanité uplatnění žáků naleznete na stránkách školy, kam je také umístěno 60 spotů – rozhovorů s absolventy.

Školu je možné po domluvě kdykoliv navštívit. Informace lze získat také na www.humanitas.cz nebo školním facebooku.

Mgr. Ladislav Turbák, ředitel školy

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru