Nulová tolerance v Litvínově dříve a nyní: Začaly platit zákony, které městu nepomáhají
Město pořídilo pro potřeby strážníků před lety i tuto mobilní služebnu. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Litvínovští radní dostali na stůl informaci o vývoji projektu Nulové tolerance v letech 2011 až po současnost. Zákony, které během této doby začaly platit, městu a jeho dříve zavedeným opatřením nepomáhají.

Zprávu předložili odbor sociálních věcí a školství městského úřadu a Městská policie Litvínov. Předkladatelé zachytili změny Nulové tolerance v období 2011-2018, které nastaly zejména vlivem legislativních změn a dalších objektivních překážek.

Z hlediska bezpečnosti a pořádku byla Nulová tolerance oprávněným nástrojem k narovnání nepoměru v oblasti vymáhání práva a povinností řádných občanů na jedné straně a občanů žijících z dávek hmotné nouze, kteří je vědomě zneužívali, na druhé straně. Od roku 2008, kdy bylo nutno řešit otázky sociálních nepokojů v sociálně vyloučené lokalitě, stát k této problematice výrazně nepřispěl legislativními změnami v klíčových oblastech.

"Od roku 2008 se změnila legislativa většinou k našemu neprospěchu. Dál kontrolujeme, zda příjemci sociálních dávek nezatajují majetek, například zda si pro dávky nejezdí autem, kontrolujeme, jestli dávky nehází do automatu. Nepomohlo nám ani zrušení vysedávací vyhlášky. Sociální dávky už nevyplácí město, nemůžeme tedy na dávky sáhnout v případě nezaplacených pokut a dluhů vůči městu," uvedl k nulové toleranci velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban.

Co stát změnil v neprospěch Litvínova

Od roku 2011 doznala zásadních změn legislativa, a to v neprospěch nastavených procesů města.

Sociální reforma vyvolala s účinností od 1. 1. 2012 přechod výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřady práce ČR. Touto reformou byla městu znemožněna přímá kontrola nad výplatou dávek a jejich případným zneužíváním. Z dávek pomoci v hmotné nouzi nelze strhávat pokuty či případné dluhy vůči městu. Dalším klíčovým momentem bylo napadení a následné zrušení části vyhlášek postihujících obtěžující jednání. Městská policie Litvínov tím ztratila oporu při zjednání pořádku zejména v problematických lokalitách. V souvislosti s aktualizací metodických pokynů příslušných ministerstev a pod tíhou legislativních změn je z oblasti školství složité účinně řešit záškoláctví.

Realizované aktivity v rámci projektu Nulové tolerance s sebou přinesly také velmi nepříjemné záležitosti v podobě letitých soudních sporů a trestních obvinění.

V bytové problematice město naráží zejména na problémy s pronajímáním bytů v domech ve společenství vlastníků jednotek, dále například na neaktivní přístup krajské hygienické stanice.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru