FOTO: Je tu dobře zamčeno? Policisté v Mostě obcházeli garáže i rodinné domy
Kontrola garáží v Mostě. Foto: Policie ČR
Most

Mostecko - Mostečtí policisté se včera zaměřili v rámci Evropského dnu proti vloupání na garáže, čtvrtě s rodinnými domy i na obytné domy ve starší zástavbě města Mostu, kde kampaň proti vloupání probíhala celé dopoledne. Policisté občanům předávali letáčky, hovořili s nimi o nutnosti řádného zabezpečení majetku a některým připomněli mobilní aplikaci „Zabezpečte se.“

Proč se akce konala? Byl totiž vyhlášen již druhý ročník akce „Evropský den proti vloupání“. Jeho cílem je preventivní kampaní informovat občany, jak se proti vloupání chránit.

Z policejních statistik je patrné, že počty případů krádeží vloupáním se podílí nemalou měrou na celkové majetkové kriminalitě, i když loni došlo v okrese Most oproti roku 2018 k poklesu.

Výrazný podíl na krádežích vloupáním měly případy vloupání do obchodů (36), do bytů (55), restaurací (16), rodinných domů (18) a do ostatních objektů (206). Celkem policie loni zaznamenala 359 případů krádeží vloupáním.

Podle kriminalistů se pachatelé dostávají do objektů převážně za použití násilí, kdy překonávají dveře, zámky, okna, výlohy či balkónové dveře.

Foto

V loňském roce policie rozjela projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i souseda“. Tento projekt je zaměřen na prevenci proti vloupání do obydlí. Názorně ukazuje a doporučuje opatření jak ochránit byty, domy, chaty, chalupy, garáže. Představuje možnosti a způsoby zabezpečení – a to jednak mechanické, ale i elektronickou ochranu a kombinaci obou možností. Nabízí návod, čeho se vyvarovat, jak postupovat, klade důraz na certifikaci výrobků a služeb, které mohou snížit riziko vloupání a také odradit případné pachatele od vniknutí do obydlí.

Rady a způsoby zabezpečení mohou občané nalézt na tomto odkazu, informace lze získat i v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je volně ke stažení na Google Play či App Store (dle toho, jaký operační program na svém mobilu máte nainstalovaný) a na sociálních a webových portálech Policie ČR a spolupracujících subjektů. Tato aplikace nabízí účinné způsoby zabezpečení domů a bytů i firmy, které se této problematice věnují.

Jak chránit svůj majetek?

Ochraně svého majetku by občané měli věnovat maximální pozornost. U domů, chat a chalup je nutné řádně zajistit dveře a okna proti vniknutí. Odjíždíte-li na delší dobu, požádejte sousedy, aby občas dohlédli na vaše obydlí. Sousedská solidarita je důležitý preventivní prvek. Pokud soused zaznamená pohyb podezřelé osoby či vozidla v okolí, může informovat majitele chaty i policii.

Nepodceňujte ochranu svého domova, dostatečně a kvalitně obydlí zabezpečte, při náznaku protiprávního jednání volejte vždy policii. Buďte obezřetní, věnujte se okolí. Neulehčujte práci zlodějům.
Začíná doba dovolených, kdy rodiny na přechodnou dobu opouští své příbytky. A tato doba je příznivá k nepozorovanému vniknutí do cizího obydlí. Návrat z dovolené je pak pro mnohé nepříjemným zážitkem. Policie v letní době zaznamenává případy, kdy zloději využívají této situace, a doporučuje občanům několik bezpečnostních opatření.

O své cestě informujte jen své blízké. Není vhodné o tom psát svým přátelům na sociálních sítích.

Přeplněná poštovní schránka svědčí o tom, že v bytě, domě, firmě nikdo není. Zajistěte si proto pravidelné vybírání poštovní schránky.

Neponechávejte doma finanční částky, cenné věci, hodnotné starožitnosti či šperky. Tyto věci si můžete uschovat v sejfech peněžních ústavů či u svých dobrých známých. Opište si výrobní čísla elektroniky, drahých předmětů, pořiďte si fotodokumentaci.

Využijte elektronických zařízení, která časově spínají světlo a navozují zdání, že někdo je doma.

U rodinných domů odstraňte přerostlé keře a odložené žebříky. Vhodné je výrazné osvětlení před domem.

Nezapomeňte na dobré mechanické zabezpečení dveří a oken, výhodné je spojení s elektronickými prvky zajištění domácností.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru