Most - Mohla si vybrat kariéru modelky. Mohla se stát úspěšnou zlatokopkou. V soutěži Miss zabodovala a skončila na 3. místě a Česká republika jí ležela u nohou. Lilian Fischerová (34) si však vybrala jinou cestu. Možná složitější, ale dle jejích slov naplňující a smysluplnou. Hraje, tančí a je šťastná. Již 5 let ji můžeme vidět také v Městském divadle v Mostě.

Udělala jste již definitivně vnitřně čáru za soutěží Miss?

Rozhodně. Bylo to určité období života. Postupem jsem však zjistila, že se chci naplno věnovat pouze herectví. Nebyla to ale úplně jednoduchá cesta. Mnoho lidí z uměleckého světa mi dávalo najevo, že mezi ně nepatřím, a že jde o pouhý rozmar hezké holky. Někteří to berou tak, že když máte zkušenost s komerční sférou, nemůžete mít s opravdovým divadlem nic společného. Dnes jsem se s tím vším srovnala. Prošla jsem fází naprostého odmítání soutěže Miss a snad jsem to až bagatelizovala, abych s tou skutečností nemusela být konfrontována. Není to však správně, minulost ke mně patří a já to přijala jako součást sebe. Když se dnes objeví někdo, kdo mě soudí, nedotýká se mě to. Kdo nedělal v 22 letech bláznivé věci? Není třeba se obhajovat.

Proč jste se do soutěže hlásila?

Vystudovala jsem taneční konzervatoř a do dvaceti let jsem pouze dřela na tanečním sále. Bohužel přišlo zranění a nemohla jsem tančit. Byla jsem tím stavem úplně paralyzovaná. Najednou jsem neměla smysl života. Nebylo to moc hezké životní období.

V té době jsem dostala pár nabídek na focení a přehlídky. Na jedné z nich mě můj tehdejší agent řekl, že se chystají castingy na Českou Miss, ať to zkusím. Podala jsem přihlášku a dostala se až do finále. Nebyl to můj dětský sen. Brzy po soutěži jsem ale pochopila, že svět, ve kterém se nacházím, není pro mě. Nějakou dobu jsem nevěděla, co se životem, než jsem zjistila, co od něj očekávám a po čem toužím.

Cítíte se býti spíše herečka nebo modelka?

Vůbec se necítím jako modelka, to by bylo pošetilé takto říci. Cítím se jako herečka, která si odskočila do světa modelek. (smích)

Proč jste si vybrala zrovna Most jako své angažmá?

Po ukončení studia na VOŠ herecké v Praze jsem rozeslala životopisy a náhodou se ozvali z Mostu. Jela jsem na konkurz spolu s 15 herečkami a naštěstí to vyšlo. Nejprve jsem v divadle hostovala v několika hrách a po dvou letech získala angažmá.

Pozorujete určitě rozdíly v chování publika v Praze a v Mostě?

Obecně lze říci, že na oblastech a v Praze publikum reaguje odlišně. Nejvíc to vnímám při inscenacích s politickým podtextem. Ale je to znát i při komediích či lehčích žánrech. Připadá mi, že mimopražské publikum si více dokáže vážit herců, na které přišlo. V Praze je nabídka obrovská, takže diváci jsou přesyceni možnostmi.

Nicméně, mosteckým hercům včetně mě bych přála, aby se diváci nebáli chodit na vážnější témata. A aby se podařilo vychovat další generaci mladých lidí, co je budou následovat.

Máte nějakou roli, kterou byste si chtěla zahrát?

Ani ne. (smích) Možná kdybych byla mladší, což už se asi nestane, snila bych klasicky o Julii. Nejraději bych byla součástí nějakého tanečního projektu a ohmatala si divadlo jiné formy. Ale já věřím, že ke mně přijde to, co má. Moc neočekávám, nechávám se vést a životu naprosto důvěřuji.

Jinak si vážím těch, co jsem měla možnost nastudovat. Krásná práce byla na inscenaci Tramvaj do stanice Touha, kde hraji Stellu. Dále třeba Natálie ve Třech sestrách, Marja v Revizorovi nebo Jennie v inscenaci Tlustý prase.

3107lilian2

Most vás jako město překvapil? Pozitivně? Negativně?

Musím přiznat, že ze začátku to pro mě šok byl. Už proto, že jsem v době svého příchodu neprožívala příliš šťastné období v mém osobním životě. Musela jsem se sžít s atmosférou ve městě.
Byla jsem zkrátka zhýčkaná životem a možnostmi v Praze. Postupem času jsem k Mostu získala vztah a našla si místa, kde je mi dobře. Poznala jsem tu moji nejbližší přítelkyni Veroniku Kašákovou, kolegy v divadle, přítele. To není málo.

S odstupem času mohu říct, že příchod do Mostu mi pomohl v tom urovnat můj život a nalezla jsem tu klid.

Máte pocit, že se město stará dobře o herce?

Je skvělé, že díky podpoře města může divadlo fungovat. Když se podíváme po republice i po větších městech, než je Most, z divadel se bohužel staly v mnoha případech stagiony.

I finanční ohodnocení herců je ve srovnání s jinými soubory nadstandardní. Určitě by mu však prospělo, kdyby se trochu omladil a celkově rozrostl. Nevidím ovšem do vnitřní ekonomiky divadla, takže nevím, jestli je to z finančního hlediska reálné.

Divadelní scéna v Mostě je mezi herci známá. S čím jste do angažmá šla vy?

Já jsem vplula do divadla postupně. Seznámila jsem se kolegy a soustředila se na práci. Předsudky nemám a neměla jsem. Snažila jsem se vždy plnit dobře svoje práci. Nerada dělám věci na půl.

Kde a kdy vás mohou diváci vidět?

Od nové sezóny pět v Městském divadle v Mostě nebo v Divadle pod Palmovku, kde hostujeme s divadelním souborem Indigo Company, který jsem založila s mojí kamarádkou a kolegyní Janou Trojanovou. S naším repertoárem budeme co nevidět hostovat i v Mostě. Ráda bych tedy touto cestou pozvala diváky na divadelní festival s názvem Za divadlem na Hněvín od 29. srpna do 2. září  2018. Čeká na vás šest představení pod širým nebem v unikátní atmosféře starého hradu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZtVOaPhFps8

Těšit se můžete na oblíbené herce známé z televizních obrazovek i na hvězdy Městského divadla v Mostě – Danu Morávkovou, Ondřeje Rumla, Jiřího Krause, Radima Madeju, Michaela Vykuse či sólistku opery Národního divadla v Praze Andreu Kalivodovu. Myslím, že to bude krásné zakončení prázdnin.

Připraven je i bohatý program pro děti. Ve dnech 1. až 2. září bude od 12.30 Tvůrčí dílnička, kterou povede herečka a tanečnice Henrieta Hornáčková. Úspěšně tento projekt vede několik sezón v Městských divadlech pražských. Dále je pro děti připraveno malování na obličej a sportovní soutěže. To vše zakončené pohádkou Tři veteráni od 15.00.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v CK Čedok tř. Budovatelů 118 v Mostě nebo v síti Ticket portal (odkaz zde). Vstupenky na Tvořinou dílničku s Henrietou Hornáčkovou k zakoupení na místě v den konání.

Co byste vzkázala publiku v Mostě?

Ať nám zůstanou věrní i nadále. A ať se nebojí i vážnějších témat, která v inscenacích otvíráme.

(lt)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru