Mění jezera Most a Milada kvalitu ovzduší a klima ve svém okolí? Vědci zde provádějí měření
Jezero Most s hradem Hněvínem v popředí. Foto: e-deniky.cz
Most

Most, Ústí nad Labem - Zhodnocení klimatického vlivu jezer Most a Milada na rozložení a dosahu změn teploty a vlhkosti v jejich okolí a zhodnocení případných důsledků těchto změn na klima, to je obsahem zakázky, kterou pro Ústecký kraj realizuje Výzkumný ústav pro hnědé uhlí v Mostě.

Projekt „Studie dopadů hydrické rekultivace povrchových lomů na kvalitu ovzduší a mikroklima na území Ústeckého kraje“ je výzvou, která má posoudit, zda hydrický způsob rekultivace zbytkových jam nebude pro region znamenat zhoršení kvality ovzduší, zvýšení výskytu mlh, méně slunečných dní apod.

Provoz měřicích stanic byl zahájen 1. ledna 2018 a měření bude probíhat jeden rok. Poté bude provedeno zhodnocení naměřených údajů a porovnání s výsledky projektu „Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů“ řešeným v letech 2011 až 2014 s finanční podporou Technologické agentury České republiky.

Měřeny jsou základní meteorologické veličiny a koncentrace aerosolových částic PM10. Pro účely měření byly vybudovány a instalovány měřící stanice v lokalitách jezero Most, Kopisty, Milešovka, jezero Milada a na budově Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí.

Výsledky měření budou sloužit jako jeden z podkladů pro hodnocení využití ekonomického a ekologického potenciálu vznikající „jezerní krajiny“ obou vodních ploch a přilehlých rekultivovaných ploch pro rozvoj území a jejich funkční zapojení do okolní sídelní struktury.

Jezero Most
Měřící stanice. Zdroj: Ústecký kraj

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru