Budka na komínu je zase jako nová. Obydlí pro budoucí sokolí pár je opět připraveno
Budka je na jednom z ochozů na komínu. Foto: UE
Zajímavosti

Komořany - Do úklidu sokolí budky na komořanském komíně se v minulém týdnu pustil ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog, kurátor sbírky Muzea v Ústí nad Labem a pracovník o.p.s. ALKA Wildlife. Dočasné hnízdiště dravců umístěné na ochoze komína ve výšce 150 metrů je tak opět připraveno přivítat budoucí sokolí pár.

„Již v roce 2013 opakovaně zaznamenali ornitologové přelety sokola stěhovavého nad areálem naší teplárny. Vzhledem k tomu, že šlo o chráněné dravce, kteří si dost často velmi obtížně, zejména jedná-li se o lidské stavby, hledají vhodné místo ke hnízdění, vyhověli jsme žádosti společnosti ALKA Wildlife a nainstalovali speciální hnízdní budku na ochoze komína,“ sdělila Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny, která ornitologa při výstupu na komín doprovázela.

Samotnou instalací budky však péče o sokoly nekončí. Velmi důležité je se také o budku starat a nejlépe po hnízdní sezóně ji vyčistit.

0908kominsetep2

Foto: UE

„Ani v přírodě si sokoli vlastní hnízdo nestaví. Využívají hnízd jiných druhů, případně jen skalní římsy a podobně. Při opakovaném použití hnízda však dochází i k jeho obsazení ptačími parazity, kteří mohou hnízdící opeřence řádně sužovat. V přírodě to tito dravci řeší alespoň občasným střídáním obydlí. V případě budek je ideální jejich obsah po pár letech vyměnit za nový,“ osvětlil Václav Beran.

S ochozu komína snesl ornitolog větší pytel se zbytky potravy, trusu a podkladového keramzitu. Jeho obsah projde následnou analýzou v Muzeu města Ústí nad Labem. Tak výzkumný pracovník zjistí složení stravy opeřenců. „Sokol nemá ve zvyku uklízet zbytky potravy a obecně si hnízdo nějak čistit, takže obsah budky nám napoví, co nosí rodiče mláďatům za kořist. Při samotném čištění budky nebyl na určování zbytků čas, ale i tak jsme mohli zaznamenat křídlo sojky obecné, dlaska tlustozobého, špačka obecného a také hojné zbytky holubů domácích,“ vypočítává Beran oběti opeřených predátorů.

0908kominsetep3

Foto: UE

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru