Začaly kvést kočičky. To se příliš často nestává, říká botanik
Příroda někdy nepřestává udivovat. Toto je pohled z poloviny ledna. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Droužkovice – Nařezané kočičky neboli větvičky vrby jívy s částečně rozvitými pupeny si dávají lidé do vázy na jaře. Je to totiž jeden ze symbolů jara a Velikonoc. Obvykle totiž začínají kvést v měsíci březnu. Počasí posledních dní ale způsobilo, že kočičky začínají kvést už teď, tedy v druhé polovině ledna.

„Není to obvyklé, že se takto rozvinou už v lednu. Stává se to, ale je to spíše výjimečné,“ řekl na dotaz našeho deníku botanik Jan Macháček. Podle něj je na vině počasí, především teplá zima. „Letošní zima není studená, tak už raší,“ vysvětlil Macháček.

Jak to bude s kočičkami dál a jestli si je budeme moci dát o Velikonoce na stůl, to záleží na tom, jaké bude počasí. „Pokud se výrazně ochladí, tak se rozvoj pupenů zastaví. Když bude i nadále zima teplá, tak jejich vývoj bude pokračovat a v březnu, dubnu budou už odkvetlé,“ dodal botanik.

Proč se dávají kočičky do vázy?

Tradice vychází z křesťanského příběhu, podle kterého vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Ježíše palmovými ratolestmi. Jenže palmy v našich zeměpisných šířkách nejsou. Proto se původně světily zelené větvičky. Od nich se pak ustoupilo a nahradily je, podle německého zvyku, právě kočičky.

Kočička nebo kocour?

Rozvitým pupenům s plně rozkvetlými květy, na kterých jsou už prašníky se žlutým pylem, se neříká kočičky, ale kocouři.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru