V Klášterci vzniká první továrna s nulovými emisemi v Česku
Foto: ZF Electronics Klášterec
Zajímavosti

Klášterec nad Ohří – V ZF Electronics Klášterec nad Ohří byla zahájena realizace projektu Zero Emission Factory. Cílem projektu je snížení emisí skleníkových plynů a omezení množství nakupované elektrické energie – první továrna s nulovými emisemi v ČR.

Projekt se bude realizovat ve třech etapách a zahrnuje instalaci fotovoltaické elektrárny sloužící pro vlastní potřeby společnosti. „Celý projekt Zero Emission Factory je součástí naší iniciativy SuperCharge a bude realizován postupně. Momentálně jsme se zaměřili na stavbu fotovoltaické elektrárny na střechách výrobních hal a na zelených plochách kolem nich, které přispějí k našemu cíli nulových emisí," uvedl ředitel závodu Jaroslav Marek.

V 1. etapě se uskutečňuje stavba fotovoltaické elektrárny na střechách výrobních hal o výkonu 998,00 kWp. Tento projekt je spolufinancován Národním plánem obnovy na základě rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu.

V rámci 2. etapy se realizuje stavba fotovoltaické elektrárny na zelených plochách o výkonu 412 kWp. Tento projekt je spolufinancován Modernizačním fondem na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Hotovo má být už v září.

ZF Group je předním dodavatelem pro automobilový průmysl. ZF Electronics Klášterec, jako součást divize E-mobility, je předním lídrem v zavádění technologií pro elektromobilitu v automobilovém průmyslu, a to nejen v rámci České republiky. Aktuálně se zde vyrábí výkonové elektroniky (měniče) do elektromobilů. Ty pak putují do závodů v Německu a v Srbsku, kde jsou vyráběny elektromotory. Celá sestava elektrického pohonu je dodávána evropským výrobcům vozidel. Historicky prvním zákazníkem kláštereckých výkonových elektronik je Mercedes Benz se svými komerčními modely EQC, EQA, EQB a E-Sprinter a plně elektrickým pohonem.

Poté přišla výroba výkonových elektronik pro BMW. V tomto případě však jde o výkonové elektroniky pro plug‐in hybridy a mild‐hybridy.

Kromě těchto dvou významných zákazníků dodává Klášterec také výkonové elektroniky pro ostatní výrobce OEM. V bezemisním závodu v Klášterci aktuálně pracuje na těchto projektech cca 750 zaměstnanců.

2023 06 06 Exterier ZF KLS

Strategie udržitelnosti společnosti ZF

Udržitelnost je nedílnou součástí podnikové strategie společnosti ZF. Jako globálně působící technologická společnost přebírá ZF odpovědnost v celém hodnotovém řetězci – za zaměstnance a místa, stejně jako v dodavatelském řetězci za výrobky. Globální aktivity v oblasti udržitelnosti jsou sdruženy pod heslem "Acting now. Sustainability@ZF". Mezi cíle patří úplná klimatická neutralita do roku 2040.

To zahrnuje nejen samotnou společnost ZF a výrobu, ale také emise hodnotového řetězce. Emise se zaznamenávají od začátku do konce, od emisí dodavatelů společnosti ZF přes logistiku až po fázi používání výrobků ve vozidlech a technických systémech. Společnost ZF se zaměřuje na udržitelně vyráběnou energii pro závody, zvyšování energetické účinnosti procesů, elektrifikaci velké části výrobků a používání recyklovaných materiálů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru