Poslouchal ho Bill Gates, díky Veronice Kašákové měli to štěstí i teenageři v Mostě
Veronika Kašáková. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Most - Několik desítek dětí z Ústeckého kraje se sešlo v Mostě. V rámci projektu Restart Nadačního fondu Veroniky Kašákové měli náctiletí možnost vyslechnout přednášku kouče, kterému naslouchal i nejbohatší muž světa a zakladatel Microsoftu Bill Gates. Na mosteckém magistrátu probíhal seminář pro děti z dětských domovů na téma Odemykání lidského potenciálu. Přednášel Jan Mühlfeit.

Seminář s Janem Mühlfeitem byl vyvrcholením půlroční činnosti projektu Restart, jež byla zaměřena na práci s dětmi z dětských domovů, nacházejících se ve věku, kdy je již brzy čeká odchod z dětského domova a nástup do samostatného života dospělého člověka. Dětem vyrůstajícím v dětských domovech chybí základní věc, fungující rodiče a rodina, pozitivní příklady a podpora rodiny, tak, jak je obvyklé u dětí ve fungujících rodinách. Navíc trpí různými problémy a úzkostmi, které vychází z jejich negativních životních zkušeností. Projekt Restart má za cíl odbourat traumata a negativních vzorce z dětství a vzbudit v dětech sebevědomí, uvědomit si vlastní hodnoty, vzbudit chuť pracovat na sobě a rozvíjet pozitivní stránky vlastní osobnosti a svých schopností a dovedností. Díky tomu mohou poznat svůj vlastní potenciál a pracovat s ním tak, aby mohly žít šťastný a plnohodnotný život. Dětem v tom pomáhají odborní kouči a terapeuti. Jan Mühlfeit projekt Restart podporuje již od samého začátku.

Jan Mühlfeit, stratég, kterému naslouchal Bill Gates

„Stál jsem u zrodu Nadačního fondu Veroniky Kašákové a byl jsem ten, který Veroniku povzbuzoval, aby ho založila. Veronika je úžasná tím co dělá, což dokazuje i to, že po roce práce nadačního fondu se stala tváří jedné z největších kosmetických značek, kde vystřídala světově známou modelku. To co Veronika dělá je fantastické, a určitě by měla dostat daleko větší podporu státu,“ uvedl Jan Mühlfeit.

0906seminar3

Jan Mühlfeit vyrůstal na malé moravské vsi. Chtěl hrát tenis. Když se šel hlásit do tenisového klubu, trenér mu řekl, že je tlustý a ať se dá na sumo.“Měl jsem dvě možnosti, poslechnout ho nebo to vzdát. Já si ale vybral jinak. Začal jsem méně jíst, hubnout a pracoval jsem na sobě. Stal jsem se profesionálním tenistou,“ prozradil. Dnes je Jan Mühlfeit globální stratég, kouč a mentor. Pomáhá jednotlivcům, organizacím a zemím na celém světě, aby odemkli svůj lidský potenciál. Pomáhá olympionikům, byl poradcem nejbohatšího muže světa Billa Gatese. Do Mostu přijel, aby podpořil činnost NFVK a dětem z dětských domovů sdělil svá moudra a zkušenosti.

Nezáleží na tom, kde mám v životě startovní bloky, na čem záleží je to, kam dohlédne moje mysl

„Když jsem dělal první seminář pro Veroniku, napsala mi holčička Sárinka strašně hezký email a v něm uvedla větu, kterou si pamatuji do dnes - Nezáleží na tom, kde mám v životě startovní bloky, na čem záleží je to, kam dohlédne moje mysl. A na tom se zde pracuje. Nemůžeme ovlivnit, jestli neskončíme třeba v dětském domově, ale můžeme ovlivnit, kam budeme směřovat. Líbí se mi, jak Veronika s dětmi pracuje, s jejich psychikou a jak o sobě ty děti přemýšlejí, protože je všechno o hlavě a o mentální odolnosti, a to ona s nimi dělá, navíc je tam i ten její příběh, to co ona prožila, je to velmi autentické, a děti jí důvěřují. Jsem rád, že ji podpořil Ústecký kraj, protože z toho může platit další koučky a kouče, kteří dětem pomáhají. Myslím si, že by měla dostat větší pro svoji činnost i podporu státu,“ uvedl Jan Mühlfeit.

Děti naslouchaly se zaujetím

Pochvaloval si práci s dětmi z dětských domovů, jejich zaujetí na přednášce bylo stejné jako u jiných klientů, se kterými se na seminářích setkává, jak uvedl. „Myslím si, že fyzicky je o děti v dětských domovech velice dobře postaráno, ale právě pro ně je interní dialog ještě mnohem důležitější, než pro děti, které fungující rodiny mají. Protože v momentě, kdy si to dítě řekne, já mám na stejně dobré výkony a můžu prožít stejně šťastný život jako kdokoliv jiný, to je přesně to, kam na semináři směřujeme.“

0906seminar4

Určitě stojí za zmínku informace, kterou na semináři Jan Mühlfeit uvedl, že na celém světě je ve své práci opravdu spokojených jen 13% lidí. Ti ostatní chodí do práce jen vydělávat peníze, vznikají frustrace a nejsou spokojení. Přitom lidé, kteří svoji práci mají rádi, jsou produktivní a hlavně šťastní.

Podpora Ústeckého kraje

Projekt Restart podpořil Ústecký kraj. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček na seminář do Mostu osobně přijel. „Veroniku Kašákovou znám dva roky a líbí se mi, co dělá. Dělá to z vlastního poznání a ze své praxe a říká dětem z dětských domovů, čeho by se měly vyvarovat. Dnešní přednáška byla pro mě něco nového a velmi zajímavého. Zajímavé je i to, jakou má pan Mühlfeit minulost, čím vším si prošel a pokud své zkušenosti může předat dětem, tak to v nich určitě něco zanechá. Veronice Kašákové fandím, i všem, kteří pro její nadační fond pracují, je to moc hezká věc. Děti v dětských domovech mají pěkné prostředí, jsou zajištěné po všech stránkách, ale přeci jenom reálný život po jejich odchodu, to je něco jiného. Čím více se na odchod dokážou připravit dopředu, a čím více informací o tom, co je čeká, až opustí brány dětského domova, dostanou, tím lépe. Protože pro některé to může být velký nápor. Dobré je i to, že ty děti mají o vzdělání zájem, pak mají určitě lepší šance zařadit se dobře do normálního života,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje a doplnil: „ Ústecký kraj tyto aktivity podporuje, a pokud Veronika opět přijde buďto s tím samým nebo s něčím jiným v tomto duchu, tak u nás určitě mít podporu opět bude.“

Projekt Restart

Projekt Restart navazuje na Nový start s Veronikou, kdy Veronika Kašáková objížděla dětské domovy a hovořila s dětmi. Prostřednictvím motivačního semináře se snažila v dětech otevírat důvěru. Děti bez rodin nevěří, že ostatní ví, jak se ony cítí. „Pojala jsem projekt Restart trochu jinak, soustředili jsme se na vzdělávání psychické, protože tyto děti jsou dost traumatizované, zažily dost ošklivé věci, ať to bylo zneužívání, fyzické či psychické týrání, dokonce tu jsou případy, kdy se děti staly svědky vražd. Díky tomu všemu jsou zablokované, mají pocit viny a staví se do role oběti na celý život. V nadačním fondu s našimi kouči pracujeme na tom, abychom odblokovali nejenom minulost, ale soustředíme se na přítomnost, kterou jedinou můžeme ovlivnit. Půl roku děti pracovaly s kouči a terapeuty na sebedůvěře, sebelásce, sebeúctě, na formování osobnosti. Já jsem živým důkazem toho, že tyto děti uvažují negativně. Sama jsem si myslela, že je život proti mně, že to, že jsem v dětském domově, se bude se mnou táhnout celý život. I já jsem podstoupila terapii a díky tomu jsem si začala plnit své cíle. Proto chci, aby děti byly sebevědomé a samy pro sebe vítězem a aby si za tím šly. Díky tomu, že jsem sama v dětských domovech vyrůstala, mi děti víc věří,“ uvedla Veronika Kašáková.

0906seminar2

Během celého půl roku obdržela Veronika Kašáková několik zpětných vazeb od navštěvovaných dětí, ale i od koučů samotných. Díky tomu bude nadační fond na projektu celé prázdniny pracovat a ještě více jej zdokonalovat. Už teď Veronika ví, že se od září fond zaměří nejen na práci s dětmi, ale chce pracovat i s pedagogy z dětských domovů.

Co bylo na té pololetní práci nejtěžší? „Za těch půl roku jsme zjistili, že pro děti bylo nejtěžší odpouštět. To pro ně bylo sice největším problémem, ale přitom to zásadní. Potom byly sami překvapeny, jak jim odpuštění pomohlo. „Já jsem dokázala odpustit svým rodičům, překvapilo mě to, ale potom se mi strašně ulevilo,“ uvedlo jedno z dětí. „Tato slova byla pro mě výhrou celého projektu. To co s dětmi děláme v našem nadačním fondu, má podle mě potenciál u všech. Dětí, dospělých, ve školách. Kdybych měla kouzelnou hůlku, nebo tu moc, zařadila bych tyto semináře do běžné školní osnovy. Zatím to ale děláme tak, jak můžeme a snažíme se to dělat nejlépe, jak to jde,“ dodala Veronika Kašáková.

Nadační fond Veroniky Kašákové by se chtěl dál rozvíjet. Bylo by fajn mít 144 koučů a terapeutů pro všech 144 dětských domovů, které v naší zemi jsou. K tomu však potřebuje fond finanční prostředky. NFVK je rád za jakoukoliv pomoc, kterou mu lidé, firmy či společnosti nabídnou. Nadační fond pomáhá tam, kde jeho pomoc opravdu vítají. „ Samozřejmě bych byla ráda. Kdyby měla finanční prostředky na to, abych těch 144 koučů zaplatila, ale nemáme je, tak budeme pokračovat tak, jak to bude možné. Jsme velice rádi za podporu Ústeckého kraje a hejtmana Oldřicha Bubeníčka, který dnes s námi strávil svůj čas. Budeme rádi i za podporu dalších krajů, kde budeme v naší činnosti pokračovat. Ale myslím si, že k vysněnému cíli nevedou zkratky, jsem ráda za to, že je to tak, jak to je,“ uzavřela s krásným úsměvem Veronika Kašáková.

Reakce dětí

Jak reagují děti, které se do projektu zapojily? Oslovila jsme dva z nich, teenagery Esmeraldu a Kevina: „Tento projekt je úplně super. Mně to tedy změnilo život. Dokonce jsme změnila i názor na své rodiče, což je pro mě nesmírně důležité. Už se nezabývám minulostí, je mi to jedno, smířila jsem se s tím, je mi jedno co si o mě myslí druzí, já si jdu za svým a to je má priorita. Ráda bych v projektu pokračovala i nadále, ale je taková spousta dětí, které to potřebují, nechci jim zabírat místo,“ prozradila sedmnáctiletá Esmeralda. A co pro ni osobně bylo v projektu nejtěžší? „Měli jsme si dát nějaký cíl. Já si dala za cíl, že napíši aspoň polovinu svého příběhu. Ale ono je dost těžké svůj příběh napsat, tak, jak to doopravdy bylo, to nám vlastně říkala i Veronika. Zjistila jsem, že to opravdu těžké je a najednou jsem si nevěděla rady. Koučka Lenka mi dopomohla k tomu, abych to nějak dotáhla.“ A čím chce Esmeralda být? „Studuji na střední škole, a jednou chci pracovat v týmu ZVVZ USK Praha, to je můj nejoblíbenější basketbalový tým.“

Kevin je obyvatelem dětského domova již 13 let, vyrůstá zde od svých čtyř let a jako malý byl umístěn do kojeneckého ústavu. „Jsem hrozně rád, že projekt Restart realizuje Veronika Kašáková. Ona je vlastně jednou z nás a umí nám poradit, jak máme v určitých situacích reagovat. Moc rád bych si udělal kurz pedagogického pracovníka a chtěl bych pracovat s dětmi. Dnes jsem dostal i nabídku možnosti spolupracovat s Nadačním fondem Veroniky Kašákové, to bych moc rád,“ uvedl sedmnáctiletý Kevin.

Ambasadorka projektu a zakladatelka Nadačního fondu Veronika Kašáková své dětství i dospívání sama v dětském domově prožila a na jejích zkušenostech jsou základní pilíře projektu také postaveny. Do Restartu se zapojilo 10 dětských domovů z Ústeckého kraje, přednášku Jana Mühlfeita absolvovaly děti ze sedmi dětských domovů z ústeckého kraje, Dětský domov Most, Hora svaté Kateřiny, Tuchlov, Duchcov, Litoměřice, Mašťov a Krásná Lípa. Projekt Restart bude po prázdninách pokračovat i v dalších krajích ČR. Výsledkem by mělo být, aby každý dětský domov měl svého odborného kouče či terapeuta, který bude s dětmi intenzivně spolupracovat.


Chcete-li podpořit Nadační fond Veroniky Kašákové, pište nebo volejte na tyto kontakty: http://www.nfvk.cz/kontakty/.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru