Z mostecké galerie vybudoval mezinárodně uznávanou instituci. Teď dostal ocenění
Petr Svoboda přebírá ocenění. Foto: Ministerstvo kultury ČR
Zajímavosti

Most, Praha - Emeritní ředitel Galerie výtvarného umění v Mostě Petr Svoboda převzal v Nostickém paláci ocenění Artis Bohemiae Amicis. Z někdejší okresní galerie vybudoval a více než čtvrtstoletí řídil výstavní instituci s mezinárodním renomé. Spolupracuje s řadou evropských galerií i světovými výtvarnými institucemi.

Petr Svoboda vystudoval SPŠ keramickou v Karlových Varech, poté jedenáct let pracoval v porcelánce ve Staré Roli. Ve slavné továrně s bezmála dvousetletou historií výroby, v níž měla umělecká produkce nezastupitelné místo, prohloubil a rozvinul svou profesní erudici. Roku 1985 se pak stal odborným kurátorem v Galerii umění Karlovy Vary a o pět let později byl jmenován ředitelem Okresní galerie výtvarného umění v Mostě.

Dokázal ji provést turbulentním obdobím 90. let: V r. 1991 ji převedl pod Ministerstvo kultury (pod současnou správu kraje byla převedena v r. 2000) a zajistil pro ni reprezentativní prostory v děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie. "Mostecká galerie získala pod jeho vedením díky důsledně prosazované umělecké koncepci a systematické publikační činnosti vysoké renomé nejen mezi českou odbornou veřejností i laickými zájemci o výtvarné umění, ale i respekt dalších evropských galerií a mezinárodních institucí," připomíná mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková.

Cenu Artis Bohemiae Amicis za systematickou kurátorskou, osvětovou a publikační činnost, vybudování a dlouholeté řízení významné umělecké galerie a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí předal 30. května 2018 Petru Svobodovi náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru