Studenti Educhemky mají za sebou dva týdny praxe v chemičce
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov - Devatenáct studentů oboru aplikovaná chemie ze Střední školy Educhem z Meziboří strávilo dva týdny na praxi v rafinérském a petrochemickém areálu skupiny Unipetrol v Záluží. Celkem dvacet dva odborníků z Unipetrolu je postupně seznámilo s nejdůležitějšími částmi chemického provozu včetně fyzikálně mechanické laboratoře.

Každoroční praxe a brigády studentů Educhemu v litvínovském výrobním závodě jsou součástí úzké spolupráce této školy s Unipetrolem. Ten se podílí nejen na vzdělávání studentů, ale také na finanční podpoře a materiálním vybavení školy. Absolventi této školy jsou pro Unipetrol významným zdrojem kvalitních, odborně zaměřených pracovníků.

„Jsem ráda, že se nám podařilo spolupráci s Unipetrolem rozšířit také o studentskou praxi. Pro naše studenty je to ideální příprava na budoucí povolání, ale také možnost seznámit se z blízka s chemickým provozem,“ říká Helena Kripnerová, ředitelka Střední školy Educhem, a dodává: „Šikovní studenti se mohou během několika dnů v terénu naučit víc než za měsíce sezení ve školní lavici.“

Po úvodním nezbytném bezpečnostním školení studenti absolvovali detailní exkurzi po celém záluž-ském areálu, a to včetně prohlídky moderního velínu na rafinérii. Experti skupiny Unipetrol je seznámili s trendy v rafinérském a petrochemickém průmyslu. Následně si studenti na pět dní oblékli ochranné oděvy a stínovali konkrétní zaměstnance v laboratoři a v jednotlivých provozech. Nechyběla ani exkurze v přepravní společnosti Unipetrol Doprava nebo výlet do sesterské rafinérie v Kralupech nad Vltavou. „Celá praxe byla pojata jako týmová soutěž. Jednotlivé týmy si připravily souhrnnou prezentaci z průběhu praxe, kterou následně prezentovaly. Studenti si zopakovali, co viděli, a my jsme tím získali důležitou zpětnou vazbu,“ vysvětluje Michal Chmiel, personální ředitel skupiny Unipetrol.

„Praxe byla zábavná. V laboratořích spolužáci měřili třeba hustotu paliv skleněným hustoměrem, ale také prováděli jednoduché analytické rozbory,“ říká Lukáš Pavel, student SŠ Educhem, který dodává: „Lidé, se kterými jsme se potkali, byli ochotní nám všechno srozumitelně vysvětlit. Získané poznatky se mi budou hodit, protože bych rád studoval na VŠCHT a potom pracoval jako technolog.“

„Pro nás takováto studentská praxe znamená příležitost nalákat nové budoucí kolegy, neboť se v poslední době potýkáme s generační obměnou zaměstnanců. Pokud k nám mladí lidé nastoupí do dvou let od ukončení vysokoškolského studia, mohou se zapojit do speciálního programu Absolvent. Ten umožňuje absolventům seznámit se s chodem všech oddělení. Mladí lidé tak čerpají praktické doved-nosti, povědomí o komplexnosti naší společnosti a rychle se naučí pohybovat a pracovat ve velké výrobní firmě,“ říká Michal Chmiel.

Unipetrol spolupracuje se Střední školou Educhem z Meziboří několik let. Pro studenty pořádá exkurze, brigády a přednášky, pro učitele například vzdělávací semináře. Loni zajistil škole rekonstrukci chodby prvního patra její budovy. Letos v únoru Unipetrol udělil již potřetí finanční stipendia v celkové hodnotě 43 tisíc korun, které si mezi sebe rozdělilo 17 studentů. Pro studenty čtvrtého ročníku připra-vují zástupci obou stran besedu o příležitosti studia na Vysoké škole chemicko-technologické a o kari-érní budoucnosti ve skupině Unipetrol.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru