POZNÁMKA: Protidrogová poradna v Janově placená z evropských fondů odmítá o sobě dát vědět veřejnosti. Jde o další černou díru na peníze z Evropské unie?
Sídliště Janov, léto 2017. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Když si mě jako novináře minulý týden pozvali z letos otevřené Sociální protidrogové poradny na sídlišti v Janově, myslel jsem, že jim jde o skutečnou propagaci jejich práce, aby pomohli co nejvíce lidem zasaženým drogovou problematikou. A nejčtenější médium na Mostecku chtělo pomoci. Víc jsem se splést nemohl.

Když jsem se vcelku překvapený umístěním poradny dostal do nejvyššího patra bloku D2, kde sídlí ve zrekonstruovaném bytě (jde o nejhorší vchod plný špíny a bordelu v tomto domě), příjemně jsme poseděli, pohovořili o práci poradny a jejích cílech. Vznikl článek pozitivně informující o snaze poradenskou činností pomoci lidem z jednoho z nejhorších českých sídlišť, kde nejsou lidé závislí na pervitinu či subutexu žádnou výjimkou. Nabyl jsem dojmu, že sedím s odborníky, kterým jde o dobrou věc.

{article 30841}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Ač nerad a nejde rozhodně o běžnou redakční praxi, domluvil jsem se i na autorizaci textu, neboť jde o citlivou problematiku a cílem redakce rozhodně nebylo vzbudit jakoukoliv senzaci či ještě více pošpinit pověst sídliště. A v tu chvíli začala být redakce úkolovaná doplněním log EU a složitého a nelidského názvu projektu, jen díky kterému může fungovat. Toto e-mostecko.cz ve svém redakčním materiálu odmítlo zveřejnit. Reakce? O takový článek teda nestojíme. Buď s logy, nebo nevydávejte nic.

Vůbec tedy nešlo o popularizaci práce a skutečnou pomoc lidem závislým na drogách, ale pouze o koryto – tedy jak doložit, že se něco děje – místům, která provoz financují. Ať je pomoc nulová, či masivní, na tom již nezáleží. Hlavně, že Unie zaplatí.

Mimochodem, projekty hrazené z unijních prostředků mívají vyčleněné částky na propagaci, která již všechny požadované náležitosti obsahuje. Tu poradna odmítla. Hlavně, že tam mají hezké sedačky. Jestli na nich ale někdo bude skutečně žádat o pomoc, je otázkou.

Moji důvěru ve skutečnou užitečnost všech peněz nacpaných za poslední roky do Janova poslední epizoda značně otřásla.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru