Za vzpouru ve věznici Bělušice padly tresty. Obžalovaní jdou do vězení s ostrahou a mají zaplatit statisícové škody
Tomáš Opelt se krátce po zahájení z jednání omluvil. Kdyby zůstal, vyslechl by si přímo od soudce rozsudek, kterým jej odsoudil ke 4,5 roku vězení s ostrahou. Foto: redakce
Most

Most - Okresní soud v Mostě v pátek 22. září odsoudil dva obžalované vězně Tomáše Opelta a Josefa Lukáče do věznice s ostrahou na 4,5 roku, resp. na 2 roky. Oba mají zaplatit finanční škodu vězeňské správě a Policii ČR. Odsouzení jsou za iniciování vzpoury ve věznici Bělušice.


K nepokojům došlo na konci října roku 2020. Tehdy vyšly několika odsouzeným pozitivně testy na covid-19. Dle záznamů telefonátů jednoho z odsouzených, které se při pátečním jednání pouštěly jako důkazní materiál, Josef Lukáč nabádal partnerku, ať přivolá televizní štáby k bráně věznice, aby mohly natočit, jaký vězni dělají rámus a že se bouří. „Zavolej Primu, nebo Novu. Děláme bordel, to slyšíš. My se tu bojíme, je tady koronavirus," zaznělo na nahrávce. 

Tomáš Opelt se v pátek dostavil na začátek jednání, soudci se ale omluvil, že mu přítomnost médií nedělá dobře a požádal o to, aby mohl ze soudní síně odejít a líčení by proběhlo v jeho nepřítomnosti. Josef Lukáč si ve věznici odpykává jiný trest, ani on si tak rozsudek nevyslechl. Soudce vyměřil vyšší trest Tomáši Opeltovi, viní jej z vyvolání nepokojů, přičemž popsal jeho jednání za zcela promyšlené, neboť se následně stavil do role toho, kdo se situaci snaží mezi vězni uklidnit. Jeho skutečnou roli nicméně popsal svědek v utajení.

Josef Lukáč byl odsouzen pouze za přečin vzpoury. Soudce při rozsudku zdůrazňoval jeho agresivitu a vulgárnost, která vyprovokovala k takovému jednání i ostatní vězně. Josef Lukáč je momentálně ve věznici v Horním Slavkově pro vězně s poruchou chování. „Můj klient nemá mentální kapacity na to, aby byl schopen s někým organizovat vzpouru. Myslím, že ve věznici ani k žádné nedošlo, byl tam spíš jen chaos," zaznělo v závěrečné řeči Lukáčova obhájce. Přestože státní zástupce navrhoval trest odnětí svobody na 18 měsíců, soudce byl nakonec přísnější. „Oba dva mají bohatou trestní minulost. Opelt byl trestán sedmnáctkrát, Lukáč má třináct záznamů. Naposledy jej soud v Kladně poslal do vězení na 36 měsíců," podotknul soudce.

Kromě odsouzení do vězení s ostrahou musí oba muži uhradit škody, které vyčíslila vězeňská stráž i Policie ČR ve spojení s potlačením vzpoury ve vězení. opelt musí uhradit dohromady cca 428 tisíc korun, Lukáč přes 800 tisíc. 

Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné, soudce musí vyhotovit rozsudek písemně. Státní zástupce se na místě vzdal odvolání.

O případu vzpoury ve vězení Bělušice jsme informavali ZDE a posléze ZDE, když padla obvinění.

Bělušice 2

Věznice v Bělušicích. Foto: redakce

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru