TIP NA VÝLET: Kousek od Mostu jsou naleziště ocúnů, jedné z nejjedovatějších kytek u nás
Foto: Jan Macháček
Výlety

České středohoří – Kdo rád chodí do přírody, může v těchto dnech narazit na malou drobnou květinu, která má ale nápadné fialové květy. Jedná se o ocún jesenní, který se v podhůří, podle botaniků, moc nevyskytuje. V oblasti Českého středohoří ale některá naleziště jsou.

Ocúnů je známo asi 100 druhů po celém světě. U nás roste pouze jeden z nich, a to ocún jesenní. Typické jsou pro něj zamokřené louky. „V podhůří v okolí Mostu se tato rostlina téměř nevyskytuje, naleziště jsou ale v Českém středohoří okolo Milešovky, například o obce Černčice nebo kousek od Lukova u Kozího vrchu,“ řekl botanik Jan Macháček.

Ocún je krásná rostlina, ale pozor, je prudce jedovatá. „Obsahuje velké množství alkaloidů, hlavně kolchicinu,“ dodal na závěr botanik.

FOTO

1309ocun2

1309ocun3

1309ocun4

1309ocun5

Foto: Jan Macháček

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru