V květnu chce Dubí otevřít zoopark s okruhem ve Mstišově. Fungovat by měla začít i restaurace v zámečku
Restauraci v opraveném Loveckém zámečku chtějí majitelé zprovoznit rovněž v květnu.
Co se chystá

Dubí – V rámci křtu nové knihy Město Dubí – Ve znamení dubu, ve čtvrtek 7. dubna, připomněl dubský starosta Petr Pípal připravované změny ve mstišovské oboře. Součástí plánovaného vycházkového okruhu, který chce město zpřístupnit už v květnu, bude i stará dubová alej. Jeden z tamních dubů hraje roli ve zmiňované knize. Dějem totiž prolíná jeho vyprávění o městě panu Daliborovi. Snímek dubu zdobí také obálku knihy.

„První vyhlídnutý dub pro novou publikaci byl ten na odbočce do Údolí. Protože ale plánujeme vytvořit u dubu jakési pietní místo s lavičkou, moc velkou radost by to lidem, kteří tam bydlí, neudělalo. Když totiž dáte někam do města lavičku, začne se na ní scházet omladina, která se baví někdy dost hlasitě a bez ohledu na denní dobu. Hledali jsme proto v okolí a skončili ve mstišovské oboře.“ Starosta poznamenal, že dotčená dubová alej vede od zámečku směrem na Dubí. Jsou v ní zastoupené stromy i 300 let staré.

„Vybrali jsme nádherný dub, který je vyfotografovaný na obálce i uvnitř knihy. Byl zvláštně rostlý a měl hodně zajímavou korunu. Stalo se ale to, že přišly za sebou dvě vichřice a dub vzal za své. Padl. Takže prakticky zůstal už jen na té fotografii.“ Podle Pípala se ale celá alej skládá z krásných stromů a lidé, kteří tudy budou procházet, si odnesou pěkný zážitek. Město sem v rámci okruhu umístí lavičku a vytvoří zde symbolické místo.

Zoopark, který má nahradit dosavadní oboru, bude na rozdíl od ní celý na pozemku v majetku města. Jeho rozloha se v hlavní části zdvojnásobí na 4,5 hektaru. Dojde k úpravě výběhů, které budou doplněné o klecový chov. Vznikne zmíněný vycházkový okruh, v areálu nebude chybět dětské hřiště, informační tabule a odpočinková místa. V květnu by podle spolumajitele Loveckého zámečku, Jiřího Nováka, měla být rovněž znovu zprovozněná restaurace, která tu v minulosti fungovala.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru