Divadelní víkend PřeMostění vyšle nejlepší hry na celonárodní přehlídky
Z PŘEDSTAVENÍ ZRÁDCI LIDU. FOTO: MĚSTO MOST
Co se chystá

Most – Ve středu 29. března startuje v Mostě další ročník divadelního festivalu PřeMostění. Přehlídka amatérského divadla se odehraje ve dnech 29. 3. - 2. 4. v mostecké ZUŠ F. L. Gassmanna.

Diváci se mohou těšit celkem na 25 představení v provedení amatérských i profesionálních souborů z celé republiky i zahraničí. Na programu jsou známé tituly, mladé studentské divadlo i diskuse se známými osobnostmi. „Letošní podtitul přehlídky zní: „Co když je to naposledy?” Mnoho činností, které vykonáváme, opakujeme mechanicky stále dokola, ale co když je to naposledy? Změní se naše vnímání, náš prožitek? Pojďme si společně užít festival plný inscenací, workshopů i diskusí tak, jako by to bylo naposledy. Všechno může jednou skončit, tak jako skončí každá inscenace,” říká Pavel Skála, zakladatel a organizátor přehlídky PřeMostění.

Součástí programu festivalu jsou třídenní umělecké vzdělávací semináře. Seminaristé budou hledat inspiraci v městě pro divadelní tvorbu, využívat hlas, projdou procesem divadelní tvorby až k výslednému produktu, budou pracovat s loutkou – vše pod vedením pečlivě vybraných odborných lektorů. Posluchači seminářů mají možnost pracovat se zkušenými odborníky, naučit se něco nového a poznat další přátele se stejným zájmem. V nabídce je také dětský seminář pro nejmenší, který probíhá v době, kdy se odehrávají představení, aby si nerušený divadelní zážitek mohli dopřát i rodiče.

„Všechna představení budou stát za to. Pokud bych měl ale některá vybrat, pozval bych diváky na inscenaci Kráska z Leenane od souboru DS Scéna Kralupy. Představení se bude konat v sobotu od 18:45 v ZUŠ F. L. Gassmanna. Dále bych diváky rád pozval na inscenaci klasické Gogolovy hry Revizor od mosteckého divadla Reservé v pátek od 14:00. V neděli od 13:00 zase proběhne představení Narodeniny od souboru DS Hromozvod ze ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre. Poslední zmíněná inscenace patří k tomu nejzajímavějšímu, co amatérské slovenské divadlo v loňském roce nabídlo,” zve všechny milovníky kultury Pavel Skála. Následně dodává: „V Divadle rozmanitostí, se kterým letos prvním rokem spolupracujeme, navštíví žáci místních škol profesionální představení od divadel TOY MACHINE a DAMÚZA. Pro starší diváky je připraven SLAM POETRY, kde se představí mistři České republiky v tomto žánru. V neposlední řadě jsme po covidových ročnících zařadili do programu i diskuse s veřejně známými osobnostmi jako je Jiří Padevět, Jirka Burýšek (Jirka vysvětluje věci) a s dalšími.

Cena vstupenky na jedno divadelní představení je 120 Kč pro dospělé a 80 Kč pro studenty. Vstupenky můžete zakoupit před každým představením v předsálí.

Mostecká přehlídka amatérského divadla PřeMostění je tzv. postupová. Představení, která uvidí diváci divadelního festivalu PřeMostění, mají šanci získat od odborné poroty nominaci či doporučení na národní přehlídku studentského divadla Mladá scéna, na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla Divadelní piknik Volyně, na národní přehlídku experimentujícího divadla Šrámkův Písek a také na národní přehlídku činoherního divadla pro děti a mládež Popelka Rakovník.

Divadelní přehlídku PřeMostění podpořilo Ministerstvo kultury, Ústecký kraj a statutární město Most, akce probíhá pod záštitou Jiřího Řeháka, náměstka hejtmana Ústeckého kraje, a pod záštitou statutárního města Most. Akce je nezisková a zajišťuje ji tým dobrovolníků.

Už na začátku března se v Mostě konal 18. ročník nesoutěžního setkání divadelníků NaNečisto. Dveře na festival měly otevřené soubory nejen s hotovými inscenacemi, vítána byla i rozpracovaná díla a veřejné generálky. NaNečisto totiž vytváří jedinečný prostor, kde si mohou účastníci vyzkoušet reakci publika dříve, než vyrazí na jakoukoli postupovou přehlídku. Během diskusí o viděném navíc lektorský sbor složený z odborníků ve svých oborech inscenace okomentoval, zhodnotil a poradil, co do budoucna vylepšit.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru