Obdivuhodné! Nevidomý Daniel se sám naučil hrát na šest hudebních nástrojů a hru na další dva teď studuje na konzervatoři
Daniel z Jirkova umí hrát na 6 hudebních nástrojů. Foto: Kaufland Česká republika v.o.s.
Zajímavosti

Jirkov - Než začal na Konzervatoři a střední škole Jana Deyla studovat hru na klavír a klarinet, sám se naučil hrát na kytaru, ukulele, saxofon, foukací harmoniku, cajon a Panovu flétnu. Čtyřiadvacetiletý Daniel z Jirkova je přitom kvůli předčasnému narození celý život zcela nevidomý. To mu však nezabránilo se od dětství náruživě věnovat hudbě. Nejen, že ji intenzivně studuje, ale často vystupuje i na benefičních koncertech Světlo pro Světlušku.

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška, který podporuje organizace pomáhajícím lidem se zrakovými potížemi po celé České republice, ale i jednotlivce, a jeho Fond Kaufland zase na oplátku Danielovi přispívají na asistenci pro cesty do školy a zpět a umožňují mu účastnit se hudebních kurzů Ameropa. „Na nich se vždy naučím něco nového a setkám se s lidmi, kteří, stejně jako já, milují hudbu,“ pochvaluje si talentovaný muzikant.

Daniel však není zdaleka jediný, komu Světluška z Fondu Kaufland ulehčuje a zpříjemňuje život se zrakovým postižením. Do Fondu Kaufland každoročně putuje výtěžek z Vánoční sbírky pro Světlušku, která už tradičně vždy v prosinci probíhá ve všech prodejnách obchodního řetězce po celé republice. V minulém ročníku sbírky zákazníci se spoluúčastí řetězce darovali rekordních 20 milionů korun, které Světluška z Fondu Kaufland v grantových řízeních dále věnuje těm, kteří to opravdu potřebují. V rámci prvního a druhého kola grantového řízení rozdělil Nadační fond Českého rozhlasu v tomto roce již 6 262 092 korun organizacím pomáhajícím lidem se zrakovými potížemi po celé České republice, ale i jednotlivcům. Finanční částky pokrývají zejména asistenční, odlehčovací a průvodcovské služby, jež využijí nejen rodiče dětí se zrakovým postižením, ale například i senioři obtížně se orientující mimo svůj domov, dále nákup kompenzačních pomůcek k tréninku zraku zejména pro děti se zrakovým postižením, pro studenty na speciálních i běžných školách i seniory, kteří se díky kamerovým lupám mohou vracet ke svým zálibám.

Z Fondu Kaufland mohla Světluška v roce 2020 zřídit také Půjčovnu kompenzačních pomůcek a sportovního vybavení pro zrakově postižené s celorepublikovou působností, jež ročně pomůže desítkám lidí. Pomůcky si půjčují lidé, kteří je potřebují, nebo se jim vlastní rozbila či čekají na její vyřízení v rámci příspěvku od Úřadu práce. Nejčastěji zapůjčovanými artikly jsou kamerové lupy, mobilní telefony se speciálním softwarem, ale i tandemová kola. Finanční pomoc směřuje také do přípravy na samostatný život, podpory sportu a volnočasových aktivit nebo, tak jako v případě Daniela, do vzdělávání zrakově handicapovaných.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru