Studenti Scholy Humanitas navštívili Belgii a Evropský parlament, pozval je tam bývalý student
Foto: Schola Humanitas
Litvínov

Litvínov – Třiadvacet studentů litvínovské Scholy Humanitas navštívilo Antverpy, Brusel a také hlavní cíl jejich cesty: Evropský parlament. Co je zajímavé: K návštěvě jim tam pomohl bývalý žák této střední školy zaměřující se na ekologii a životní prostředí.

„Náš bývalý absolvent ocenil, že jako žák mohl na škole cestovat. Jako asistent europoslance se proto rozhodl, že se nám to pokusí tímto způsobem oplatit,“ vysvětluje zástupce ředitele Scholy Humanitas Ladislav Turbák. Slovo dalo slovo a autobus z Litvínova vyrazil směrem k jedné z nejdůležitějších evropských metropolí.

„Těšil jsem se na města, na architekturu, na poznání tamní kultury. Nakonec mě zaujal i parlament,“ svěřuje se se svými dojmy student František Koldus. Náměstí v Bruselu a architektura na cestách zaujala i Jiřího Elstnera. „Domlouvali jsme se všude anglicky, nebyl s tím sebemenší problém,“ dodává.

Ale všude se nehovoří jen anglicky. „Zaujalo mě, že na půdě Evropského parlamentu jsou ochotni překládat jednání do všech jazyků členských zemí,“ uvádí Aneta Leyseková. Studenti se totiž jednoho takového jednání účastnili a poznali tak politiku i blíže. „Nezdá se to, ale je to náročná práce. Pohybovat se v politice není jednoduché. Doporučila bych každému, aby alespoň jednou navštívil Poslaneckou sněmovnu nebo třeba Senát, aby práci politiků poznal i z druhé strany,“ míní studentka Hana Kadeřábková.

2011belgie2

Foto: Schola Humanitas

Litvínovské studenty v Bruselu pozdravil i český europoslanec Jan Zahradil. „Věnoval nám asi půl hodiny, vysvětloval, co jako poslanec musí dělat. Jeho asistenti nás seznámili s chodem instituce i jejich prací,“ dodává Hana Kadeřábková.

Některé studentky výlet natolik zaujal a inspiroval, že budou chtít Belgii poznat blíže. „Rády bychom se podívaly detailněji na památky, chceme se vrátit do Bruselu, Antverp a navštívit Bruggy, alespoň na týden,“ plánuje Aneta Leyseková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru