Nejvíce zaujal psí park. Do hlasování v participativním rozpočtu se zapojilo dvakrát více lidí
VIZUALIZACE NÁVRHU PSÍHO PARKU. VIZUALIZACE: MĚSTO LITVÍNOV
Litvínov

Litvínov – Měsíc mohli Litvínované vybírat ze 14 projektů v rámci participativního rozpočtu. Kladnými a jedním záporným hlasem přidělovali své preference návrhům spoluobčanů, jak ve městě doplnit vybavení pro aktivity, které zde chybí, nebo jich je málo. Hlasování skončilo v úterý 11. dubna, zapojilo se do něj 820 lidí, o rok dříve hlasovalo 431 respondentů.

Nejvíce plusových bodů nasbíral projekt Michaely Šimonové, která by si přála vybudovat psí park za zahrádkářskou kolonií u Lidlu. Kladných bodů tento návrh získal 310. Přestože jej "vymínusovalo" 38 hlasujících, s výsledkem 272 bodů jednoznačně vyhrál. Michaela Šimonová popsala psí park jako místo, kde by si lidé sami mohli zábavnou formou hry cvičit psa bez nutnosti návštěvy cvičiště. Seznamování pejskařů dle jejího názoru posílí komunitní život. Psí park bude mít podobu volného výběhu s agility prvky, koši na psí exkrementy a psí pítko. Rozpočet spočítala na 450 tisíc korun.

Druhým projektem, který nasbíral nejvíce plusových bodů je návrh na pořízení dětských prvků u cyklostezky Nové Záluží. Získal jen 9 záporných hlasů, a dohromady tak nasbíral 262 bodů. Jenže projekt Michaely Petrmichlové počítá s rozpočtem 935 tisíc korun. Automaticky je tak vyřazen, protože celková částka vyhrazená pro participativní rozpočet města Litvínova je 1 milion korun. „Ano, podle pravidel participativního rozpočtu musí být tento návrh přeskočen a realizovat se budou další v pořadí," potvrdil místostarosta Karel Rosenbaum.

Na třetím místě se v hlasování umístil návrh veřejného amfiteátru v Pietním parku v Žižkově ulici. Navrhovatel Václav Šťovíček vyzdvihuje potenciál lokality pro přátelská setkávání občanů města. Připomíná také blízkost několika škol a školek, které by mohly amfiteátr využívat jako venkovní učebnu. Při stavbě projekt počítá s využitím přirozeného sklonu parku. Stavba má korespondovat s kamennými sochami v parku. Návrh získal 225 kladných hlasů, 26 záporných, a celkový výsledek je tak 199 bodů. Projekt počítá s rozpočtem 470 tisíc korun.

Po sečtení nákladů prvního a třetího projektu tak v participativním rozpočtu zbývá ještě 80 tisíc korun. Přesně s takovými náklady počítá čtvrtý projekt v pořadí. Jako koordinátorka žákovského parlamentu ZŠ a MŠ Podkrušnohorská (tedy 3. ZŠ) jej přihlásila Radka Daňková. Děti si přejí vybudovat v okolí školy houpačku, které se přezdívá hnízdo, a trojhrazdu. 

Zajímavostí je, že žákovský parlament této školy uspěl už v prvním ročníku participativního rozpočtu. Edukativní panely v okolí školy tehdy dokonce v anketě zvítězily. 

Realizace vítězných projektů by měla být dokončena ještě v tomto roce. 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru