Desítky lidí se prošly starým lesem u Litvínova, kterému hrozí kácení. Chtějí chránit lesy v Krušných horách
Foto: Greenpeace ČR
Litvínov

Litvínov - Desítky lidí se v sobotu 17. června po obědě vydaly na procházku do starých bukových lesů mezi Litvínovem a Mezibořím, kterou pořádala organizace Greenpeace ve spolupráci s odborníky na ekologii lesa. Akce měla za cíl seznámit veřejnost s unikátními starými bučinami u upozornit na to, že jim hrozí intenzivní kácení a nevratné poškození.

Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně Greenpeace za záchranu starých lesů, říká: “Vysoká přírodní hodnota krušnohorských lesů, které jsou cenné pro svůj vysoký a v českých podmínkách neobvyklý věk i druhovou skladbu a které jsou domovem řady vzácných a chráněných živočichů, je bohužel téměř neznámá. V posledních letech se přitom rozloha těchto unikátních lesů snižuje s postupujícím kácením ze strany soukromých vlastníků i státní firmy Lesy ČR.”

Účastníci a účastnice procházky se od pozvaných odborníků dozvěděli více o ekologii lesa i o organismech, které v něm žijí. Během procházky se také vyfotili s velkým transparentem “Zachraňme staré lesy” a na konci zazněl krátký výstup slam poetry. Celým odpolednem provázel herec Petr Vacek.

Místo procházky - Tesařova stezka a okolní les - jsou oblíbeným vycházkovým místem obyvatel Litvínova, protože sice navazují přímo na místní zástavbu, ale zachovaly si charakter typický pro starý les. Správce porostu - státní společnost Lesy ČR - požádal o povolení část lesa vykácet. Řízení momentálně stále probíhá.

Greenpeace i vědci jsou proti kácení starých lesů v Krušných horách. Greenpeace dlouhodobě upozorňuje na nebezpečí úplné ztráty starých bučin postupným kácením, které zde v posledních letech probíhá ve stále větší míře, přestože na velké části rozlohy Krušných hor je vyhlášena Evropsky významná lokalita Východní Krušnohoří, jež by měla být chráněná. Podle Greenpeace by zde měly být káceny pouze jednotlivé, potenciálně nebezpečné stromy v blízkosti značených cest, které lze zkontrolovat pomocí dendrologických metod.

Ministerstvo životního prostředí v současnosti připravuje vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory, tu však bude vláda schvalovat až po roce 2025. Rozsah ochrany místních lesů v podobě bezzásahových a přísně chráněných zón zatím není vůbec znám. Mezitím vede Krajský úřad Ústeckého kraje celkem 13 řízení za zastavení kácení lesů starších 120 let včetně lesního hospodářského celku Litvínov. Pokud by v těchto oblastech úřad zamezil dalšímu kácení, zajistil by tak ochranu místních lesů do doby vyhlášení ochrany.

Organizace Greenpeace nyní vede kampaň za omezení kácení v lesích starších 120 let nejen v Krušných horách, ale v celé republice. Po ministerstvu zemědělství a po státní firmě Lesy ČR požaduje, aby přestaly s kácením a nešetrným managementem ve starých lesích ve vlastnictví státu. Zároveň by vláda podle Greenpeace měla připravit opatření, která zamezí v ničení starých lesů i dalším vlastníkům. Pro své požadavky ve výzvě Nekácejte nyní sbírá Greenpeace podpisy lidí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru