Spolek se snaží vrátit lesk architektonické perle. Podaří se jim oživit Rieckenovu vilu?
Účastníci první brigády na záchranu Rieckenovy vily. Foto: Petr Adler
Litvínov

Litvínov – Nádherná secesní vila v Šumenském údolí u bývalé textilní továrny roky chátrá. Jeden čas se spekulovalo, že v ní chce soukromý majitel vybudovat exkluzivní privátní klub. Nestalo se tak. Naštěstí. Naneštěstí si vilu pro sebe zabrala různá individua. Teď se snad začalo blýskat na lepší časy. Před měsícem vznikl Spolek pro oživení Rieckenovy vily. Plánuje už druhou veřejnou brigádu.

„Rieckenova vila je mojí srdcovou záležitostí. Když jsem se do ní před časem byl podívat, zjistil sem, že tam mohl vejít kdokoliv. Nebyla nijak zabezpečená, takže se do ní začala stahovat různá individua a vše ničit a krást. Ukradli třeba obraz nad krbem," vzpomíná Petr Adler na impulz k tomu, co jej vedlo, aby se pokusil společně s dalšími nadšenci dát vile šanci na záchranu. 

Poničený skvost vlastní dánská firma Semplex, s. r. o. Petr Adler zkontaktoval jejího českého zástupce, který nadšencům vyšel vstříc. „Sepsali jsme smlouvu o spolupráci. Do mosteckého muzea jsme deponovali zachovalé hodnotné věci, například vitráže. Do vily jsme s finanční podporou vlastníka umístili řadu zabezpečení včetně kamer a alarmu, čímž jsme zamezili vstupu nevítaných individuí a zlodějů," popisuje první záchranné kroky Adler. Co má firma Semplex s vilou v plánu? Nic. Podnikatelský záměr nevyšel a během řady let se ji snažila několikrát prodat. „Rádi by ji prodali investorovi, který by vilu citlivě zrekonstruoval a našel pro ni vhodné využití," předává Adler informace, které při jednáních s českým zástupcem vily získal.

Spolek pro oživení Rieckenovy vily vznikl 1. června, oficiálně byl zapsán o 14 dní později. Je pobočným spolkem Českojiřetínského spolku, který na Mostecku působí už řadu let. Nadšenci chtějí kulturní památku oživit a otevřít veřejnosti. Ta měla možnost se do prvních záchranných prací zapojit v neděli 2. července. „Prostřídalo se tam zhruba 30 lidí. Potěšilo mě, že přišli s nadšením a elánem, díky tomu se podařilo během tohoto dne stihnout vše, co jsme si naplánovali. Vyklízeli jsme vnitřní prostory i exteriér," popsal akci Petr Adler s tím, že určitě v dohledné době naplánuje další.

 

Rieckenova vila brigáda

Rieckenova vila před úklidem

Takto vila vypadla po nevítaných "návštěvách".....

Rieckenova vila po úklidu

...a takto po zásahu dobrovolníků. Foto: Petr Adler

A jak slíbil, tak se stalo. Další brigáda je v plánu v sobotu 22. července. Tentokrát se bude uklízet hlavně venkovní prostor. Budou se likvidovat například náletové dřeviny. Zajímavou odměnou pro dobrovolníky bude možnost přespání přímo ve vile. 

 

Rieckenova vila druhá brigáda

 

Rieckenova vila není původní stavbou. Obytný dům u továrny stával již dříve, továrník Heinrich Riecken v roce 1910 zadal přestavbu a adaptaci rodinného sídla mosteckému architektu Adolfu Schwarzerovi, od něhož ve většině pochází současný stav vily, který citlivě navázal na původní klasicizující tvarosloví a obohatil je o secesní detaily. Architekta Adolfa Schwarze by měl znát každý. Jedno z jeho děl totiž mají Mostečané i Litvínované denně na očích. O co se jedná? O nic menšího nez Hněvín.

Heinrich Riecken, bohatý továrník a milovník hudby, je také právě onou osobností, která založila v Litvínově Mozartům hudební spolek. Také jej štědře dotoval. Na tuto historii navázal obnovený Mozartův symfonický orchestr, který se poprvé veřejnosti představil 25. června 2022.

 

Rickenova vila nápis

Nápis na mozaice podlahy odkazuje na textilní továrnu Marbach & Riecken. Foto: Petr Adler

 

Rieckenova vila zajímá řadu Litvínovanů mnoho let. Má dokonce svůj vlastní profil na sociální síti Facebook. Fotografie z průřezu několika let (včetně historických) dokazují, jak se do ní bez řádné péče zařezává zub času. Pavlovi Aulickému se podařilo zachytit také krásný snímek pomocí dronu:

 Rieckenova vila ptačí pohled

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru