Litvínov - O tom, co trápí města na severu Čech, jak se žije v sociálně vyloučených lokalitách a jak by pomohla změna systému sociálních dávek diskutovali s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou sociální demokraté Ústeckého kraje v čele s náměstkem hejtmana Martinem Klikou. S ministryní se setkal také hejtman kraje Oldřich Bubeníček.

Problematiku sociálně vyloučených lokalit a zneužívání sociálních dávek považuje ministryně Jana Maláčová za jednu ze svých priorit. Právě proto její první cesta ve funkci ministryně vedla do Litvínova. Zkušenosti z Litvínova, který byl v minulosti průkopníkem nulové tolerance a změn v sociálním systému, mimo jiné například ve vyplácení sociálních dávek poukázkami, předal ministryni Martin Klika. Ten ještě ve vedení města nulovou toleranci v Litvínově zaváděl a postupně ji už jako krajský radní a následně i náměstek pomáhá aplikovat v dalších městech kraje.

Nyní se na ministryni Janu Maláčovou obrací kraj i města se žádostí o pomoc a podporu. „V minulosti jsme předkládali návrhy změn, které by nejen Litvínovu zásadně pomohly. Bez podpory vlády si města se sociálně vyloučenými lokalitami sama neporadí. V Ústeckém kraji řešíme problémy, o kterých v jiných částech České republiky nemají ani potuchy. Bují tu obchod s chudobou. Sociální dávky na bydlení často dosahují astronomických částek. Zaměstnanci úřadu práce v Litvínově, stejně jako v celém Ústeckém kraji, řeší mnohonásobně více klientů než v jiných krajích. Nezbývá pak čas na kontrolu zneužívání sociálních dávek. Fenoménem Ústeckého kraje je pěstounská péče v rodině, kdy odměnu za pěstounskou péči o dítě pobírají prarodiče. Opakovaně jsme žádali o obnovení hygienických norem pro počet lidí v jednom bytě. Pomohlo by nám, pokud by byla stanovena maximální výše sociální dávky na bydlení podle výše nájmu v obecných bytech daného města, případně obce s rozšířenou působností. Pak by nemusely být cenové mapy a na sociálních dávkách by pronajímatelé bytů nemohli neúměrně vydělávat. Pomohlo by, pokud by byla jen jedna sociální dávka na bydlení, sjednotil by se doplatek a příspěvek na bydlení. Pokud by přibylo úředníků úřadu práce, pak by měli čas na sociální šetření dříve, než vyplatí sociální dávku. Zamezilo by se jejímu zneužívání. To jsou jen ty nejrychlejší a nejjednodušší změny, které by nám pomohly. Ministerstva by spolu měla spolupracovat a postupovat koordinovaně. Chtěli bychom, aby se slušní lidé nemuseli z Litvínova stěhovat, aby tu chtěli zůstat,“ přesvědčoval o nejnutnějších změnách ministryni Martin Klika.

0509cssd2

Ten také vzal Janu Maláčovou do Janova a v praxi jí předvedl, jak žijí nepřizpůsobiví v sociálně vyloučené lokalitě, a co jsou schopny některé početné rodiny s byty i celými bloky udělat. „Pomohlo by nám, kdyby část dávek byla vymahatelná tak, jako jsme to v Litvínově dělali, když sociální dávky ještě vyplácela města. Za přestupky museli lidé platit z dávek pokuty, část z dávek jsme mohli posílat přímo zvláštnímu příjemci, například škole, aby měly děti zajištěné obědy. Také se systémem vyplácení sociálních dávek poukázkami jsme kdysi začínali v Litvínově,“ připomněl Martin Klika období zavádění nulové tolerance.

Setkání se zúčastnil také předseda SBD Krušnohor František Ryba, který ministryni upozornil na to, že vybydlených domů bude v Janově přibývat tak, jak se bude SBD Krušnohor postupně zříkat jejich správy. Na nutnost změn v systému, především pak na to, že chybí motivace v případě, kdy jsou dlouhodobě nezaměstnaní navíc zatíženi exekucemi, upozornila předsedkyně HSR ÚK Gabriela Nekolová. Diskuze se zúčastnili rovněž ředitel ÚP ČR Krajské pobočky Ústeckého kraje Radim Gabriel, ředitelka ÚP ČR Kontaktního pracoviště Most Veronika Kubalová, poslanec Jaroslav Foldyna, předseda KVV ČSSD Ústeckého kraje Miroslav Andrt a předseda OVV ČSSD Most Zdeněk Brabec.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček ubezpečil ministryni, že podobně jako Litvínov bojují s nepřizpůsobivými také další města v Ústeckém kraji. „Do konce září chci představit balíček opatření, který by měl všechny tyto problémy řešit. Změna v systému sociálních dávek je pro mě jednou z priorit,“ ujistila na závěr návštěvy Jana Maláčová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru