Sev.en: Nenásilný Klimakemp začíná porušením zákona. Konec doby uhelné, žádají aktivisté
Aktivisté na rypadle. Foto: Greenpeace / Barbora Sommersová
Most

Most – Profesionální horolezecká výbava, vysílačky, komunikace cizími jazyky. Na první pohled to dnes ráno vypadalo, že lom Vršany hostí mezinárodní expedici do Himalájí. „Horolezci“ jsou ale ve skutečnosti aktivisté, kteří místo osmitisícovky zdolali zatím pouze 52 m vysoký skrývkový stroj KU 800. Začal čtvrtý český Klimakemp a na místo již zamířila Policie ČR.

„Aktivní lom není dětské hřiště. Svým protizákonným jednáním ohrožují aktivisté nejen své zdraví a životy, ale také naše zaměstnance. Požádali jsme o spolupráci Policii ČR. Nejdůležitější nyní je, aby se nikomu ze zúčastněných nic nestalo,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

V brzkých ranních hodinách vylezlo 8 aktivistů a aktivistek Greenpeace na skrývkové rypadlo v dole Vršany. Záměrem akce na rypadle ve velkolomu Vršany je podle organizace „poukázat na problém těžby a spalování uhlí přímo z místa, kde k destrukci krajiny a znečišťování životního prostředí dochází, a zároveň také na možnosti přechodu k využívání čistějších forem energie.“

Skrývkový stroj KU 800 je v současné době v dlouhodobě plánované odstávce a probíhá na něm údržba, stejně jako na ostatní technologii lomu Vršany.

Velmi podobný scénář jako nyní se na stejném místě odehrál před rokem. Aktivisté tehdy obsadili jiné rypadlo s transparenty „Kapitalismus klima nezachrání“ či „Solidarity with Rojava“ a dopředu vyhlásili, že na něm setrvají do konce doby uhelné. Nakonec však kvůli nevlídnému podzimnímu počasí vydrželi pouze tři dny. Předžalobní výzvu pachatelé ignorovali, proto na ně společnost Vršanská uhelná nedávno podala žalobu.

Akce Greenpeace předchází takzvaným Akčním dnům, za nimiž stojí hnutí Limity jsme my a které začínají ve čtvrtek. V sobotu se v rámci Akčních dnů uskuteční demonstrace před elektrárnou v Počeradech

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru