VIDEO: Euroregion, který spojuje české a německé Krušnohoří, oslavil 30 let existence
Na oslavách vystoupilo hudební těleso z Olbernhau. Foto: Oldřich Hájek
Most

Olbernhau - V historickém komplexu na zpracování barevných kovů Saigerhütte v příhraničním městečku Olbernhau se konalo připomenutí jednoho významného výročí. Třicet let zde oslavil Euroregion Krušnohoří / Erzgebirge.

"Je to krásné výročí přeshraniční spolupráce Česko – Sasko. Jsem rád, že u toho mohu osobně být. Myslím, že je to i takové společné ocenění, že tak dlouho trvá naše spolupráce a tak dlouho trvají projekty, které nás z obou stran sbližují," uvedl Vlastimil Vozka, předseda Euroregionu Krušnohoří a někdejší mostecký primátor.

Euroregion Krušnohoří byl založen v roce 1992. Vznikl, mimo jiné, s cílem vytvořit z periferního postavení příhraničních oblastí společné hospodářské i kulturní centrum s obdobnou životní úrovní. "Nikdy předtím se nepodařilo, aby si lidé na české i německé straně, po zvlášť dlouhou dobu, ve které se toho hodně dokázalo, lépe rozuměli. Vzniklo mnoho projektů. Vyrostli jsme společně a mohli také přispět k našemu společnému domu – Evropě," hodnotí Matthias Damm, zemský rada Středního Saska.

https://www.youtube.com/watch?v=Xfdl6ZhDlf0

Na oslavě jubilea se sešla více než stovka pozvaných hostů, proslovu se ujala i řada významných osobností. "Podle mého názoru se za posledních 30 let udělala spousta práce. Došlo k většímu propojení občanů, institucí, škol na obou stranách hranic. Asi neexistuje žádná oblast nebo obor lidské činnosti, kde by se lidé nestýkali a kde by nehledali jeden druhého," uvedla Markéta Meissnerová, generální konzulka ČR v Drážďanech.

Na programu oslav byl kulturní program připravený německou i českou stranou. Mnohdy dojemné setkání starých známých doprovázelo i loučení a ocenění těch odcházejících z funkcí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru