Supertropy jsou tady. Na teploměrech uzříme až 37 °C ve stínu
Ilustrační snímek.
Most

Mostecko - To si takhle člověk vyrazí do Anglie za ostrovním počasím (možná znáte ty reklamy na nejmenovaný přípravek, po kterém vlasy odolají anglickému dešti, větru, prostě všemu) a v předpovědi počasí namísto brečících mráčků vidí samá sluníčka a... 40 °C. Včerejšek (18. červenec) Angličanům nadělil nanejvýš 38,1 °C, takže absolutní rekord 38,7 °C odolal. Ale ne na dlouho.

Dnes, 19. července, Angličané očekávají až 41 °C. I tomu počasí už hrabe. Nebo se jen snaží být korektní (globální oteplování)? To je nepodstatné. Podstatné je, že „bazén“ přehřátého vzduchu „vyteče“ do střední Evropy včetně Česka. Plyne z toho, že hodnota 40,4 °C, naměřená před deseti lety ve středních Čechách, už nebude českým absolutním rekordem?

Mimochodem, se čtyřicítkami počítají i v Beneluxu a ve Francii, kde se pondělní teploty zastavily až na 42,6 °C. Někteří se bojí, že v zimě nepůjde topení, jiní se zase strachují, že v létě nepůjde klimoška. Obojí je na prd. Třeba Dubaj – bez klimošky by to asi bylo město (usmažených) duchů. Česká klasika v podobě smažáku s hranolkama je rozhodně lepší...

Pravděpodobnost, že se aktuální horké vlně podaří pokořit 40,4 °C, je nevelká. Místní rekordy se však zapotí, některé zřejmě naposledy. Pro nás konkrétně bude nejkritičtější středa, s maximy nad hranicí supertropických 35 °C. Třeba v Teplicích je ohroženo 36,2 °C z 20. července 2006. V Ústí nad Labem se rozhodne o osudu 37,0 °C z téhož dne. V Děčíně 20. července 2006 měli až 37,6 °C, tady už to asi nevyjde... Jak asi dopadne 35,2 °C z 20. července 2006, teď je řeč o Varnsdorfu? 33,6 °C z 20. července 2006 asi nemá šanci, a to v Aši. Silně nervózních musí být i chebských 34,1 °C, též z 20. července 2006. V Karlových Varech dost možná padne 34,6 °C z 20. července 2006. Taky to vedro muselo vyjít tak blbě na středu, co? I když, co mají říkat Angláni nebo Frantíci, že...

Zpět do čé er:

19. července: Pohoda. Na nebi bude uklizeno. Fakt pečlivě. K jasné obloze se přidají nejvyšší odpolední teploty okolo 31 až 35 °C.

20. července: Tak s tím úklidem to zase tak kvalitní nebude. Už v noci se objeví smetí. Zpočátku na západě (Aš, Cheb, Karlovy Vary), později i na východě (Chomutov, Teplice, Ústí nad Labem) s tím, že vysoká oblačnost se objeví i v odpoledních a ve večerních hodinách. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 33 až 37 °C.

21. července: Odpoledne a večer se podle všeho objeví bouřky. Neměly by však patřit k svědkům Koncosvětovým, tak snad. Trochu se ochladí, nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám „pouze“ okolo 29 až 33 °C. Noc bude převážně tropická, tj. nejnižší ranní teploty neklesnou pod 20 °C.

Severák je momentálně pasé, v dohledné době zažijeme jen letní až tropické dny. Nepřerušovaná řada supertropických dnů ale také nehrozí, ani nepřerušovaná řada dnů s dokonale modrou oblohou. Prostě léto s nějakými těmi vráskami.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru