Řeka Bílina letos už podruhé změní barvu. Nebuďte vyděšení z těchto odstínů
Řeka Bílina bude měnit barvu. Foto: e-mostecko.cz
Most

Bílina – Už podruhé v tomto roce se řeka Bílina rozzáří všemi barvami. V termínu od čtvrtka 6. října do pondělí 10. října tady proběhne druhá stopovací zkouška, tentokrát v úseku od jezu Jiřetín po ústí Bíliny do Labe. Podle tiskového mluvčího Povodí Ohře, Jana Svejkovského, se zkouška koná v rámci česko německého projektu.

„Pokus bude realizován v rámci projektu Poplachového modelu Labe (ALAMO) ve spolupráci s německým Spolkovým ústavem hydrologickým (Bundesanstalt für Gewässerkunde – BfG). Cílem je zahrnout řeku Bílinu do poplachového modelu, který umožňuje prognózu šíření vln škodlivých látek a pomáhá zvládat závažné havárie na vodní tocích v povodí řeky Labe. Stopovací látka je barevná a zcela nezávadná.“

Zabarvení vody, ke kterému při zkoušce dojde, může někoho vyděsit. Ve vodě se budou střídat odstíny zelené až žlutooranžové barvy. Stopovací zkouška ale nepoškozuje vodu, vodní tok ani jeho okolí a byla povolená Krajským úřadem Ústeckého kraje.

Říjnová zkouška bude probíhat za nízkých průtoků vody. První letošní zkouška, která se uskutečnila v květnu, probíhala za průměrného průtoku vody.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru