Strážníci lezou po stromech i do ledové vody, aby zachránili zvířata
STRAKA SE ZAMOTALA DO DRÁTU NA STROMĚ. FOTO: ČTENÁŘ
Most

Most – V pondělí odpoledne oznámila na linku 156 volající, že v ulici J. Kubelíka v Mostě našla na stromě zavěšenou straku, která nemůže odletět.

„K oznámení byla vyslána motohlídka strážníků," potvrdila tisková mluvčí Městské policie Most Veronika Loucká. Rychlost a vstřícnost strážníků pochválila i čtenářka Helena, která byla právě onou volající: „Jeden z policistů se nebál vlézt na takový chatrný strom, aby strace pomohl. Vlasec přeřízl nožem, načež jeho parťák opeřence zachytil dole pod stromem, zbytek vlasce jí odvázal a pustil ji zpět do přírody."

straka strom

Straka 1

Jak potvrdila mluvčí Loucká, není to tento měsíc jediný výjezd strážníků na pomoc zvířatům v nouzi: „Začátkem března volala žena, která u Jezera Most našla racka. Byl zamotaný do igelitového pytle u ocelového lana plovoucího mola. Strážníci zjistili, že racka není možné vysvobodit ze břehu. Proto jeden z nich svlékl uniformu a došel k rackovi, po pás ve vodě, a po chvíli ho vysvobodil. Racek nebyl nijak zraněný, po vyproštění se rozkoukal a odletěl neznámo kam."

 

Podle mluvčí vyjíždějí strážníci pravidelně přibližně jednou za měsíc strážníci na oznámení o netopýrovi v bytě nebo budově. V případech, kdy je netopýr po odchytu v pořádku, ho strážníci vypouštějí do volné přírody. Když je zvíře zraněné, odvážejí ho strážníci do útulku, který zvíře předá do záchranné stanice pro volně žijící zvířata Chomutov.

„V loňském roce strážníci zachraňovali také například želvu, kterou našla řidička na silnici pod svým vozidlem," přidala další kuriózní případ Veronika Loucká. Strážníci si od oznamovatelky želvu převzali, umístili ji do přepravního boxu a předali svému kolegovi strážníkovi, který ve svém volném čase pečuje o zvířata ve speciální záchranné stanici pro exotické živočichy umístěné přímo na služebně městské policie. Na policii želva pobyla dva dny. Majitelku želvy napadlo kontaktovat městskou policii a případ ztraceného domácího mazlíčka měl šťastný konec. 

V předchozím roce také strážníci odchytili a převezli do útulku holuba, u kterého se později zjistilo podle kroužku na noze, že se jedná o závodního holuba z Polska. Přes lokální chovatele holubů byl také zjištěn kontakt na majitele. „Holuba jsme předali chovateli, u něhož si odpočinul, pořádně se najedl a poté pravděpodobně odletěl domů do Polska za svým majitelem," dodala Loucká.

Záchrannou stanici pro exotické živočichy zřídila Městská policie Most proto, že je obtížné některé druhy zvířat někam umísťovat, jedná se hlavně o plazy, pavouky a také ryby nebo želvy. „Nalezené psy, kočky, králíky, poštolky a jiné ptáky umisťujeme do Útulku pro opuštěná a zatoulaná zvířata v Rudolicích, který je již rok pod správou Městské policie Most," doplnila mluvčí.

V útulku končí také velké množství mláďat zajíců, které lidé považují za zatoulané domácí králíky, a ve snaze je zachránit, je odnesou z jejich domova. „Pokud lidé naleznou mládě zajíce polního, které není zraněno, neměli by na něj sahat a brát si ho domů. Mláďata jsou matkou kojena pouze jednou denně, a proto bývají velmi často sama, nejsou ale opuštěná!" důrazně upozorňuje Veronika Loucká. Lidé by také měli dbát zvýšené opatrnosti při venčení psů. Druhou nejčastější příčinou přítomnosti mláďat zajíců v záchranných stanicích jsou totiž poranění způsobená psy.

V případě nálezu volně žijícího zraněného zvířete by měli lidé vždy rovnou kontaktovat nejbližší Záchrannou stanici pro volně žijící zvířata, u nás je to Chomutov, tel: +420 778 755 177 nebo +420 777 110 096, kde jim řeknou, jak postupovat.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru