Hasiči získají nový dron. Moderní technologie byla nasazena i při požáru v Hřensku
DRONY POUŽILI HASIČI I PRO VÝCVIK S LEZECKOU SKUPINOU. FOTO: HZS ÚSTECKÉHO KRAJE
Most

Ústecký kraj – V roce 2022 začal HZS Ústeckého kraje pracovat na zřízení dronové skupiny, která byla vytvořena a umístěna na požární stanici v Ústí nad Labem. V letošním roce rozšíří tato skupina svou výbavu.

Součástí dronové skupiny je deset operátorů, kteří byli vyškoleni a pravidelně cvičí létání ve specifických podmínkách, které mohou nastat u zásahu. V současnosti je ve výbavě stroj DJI Mavic 2 Enterprise Advanced. Projekt byl podpořen Ústeckým krajem. Hrazeno z dotace č. 21/SML3823/SoPD/PIT.

„Okamžitě po předání dronu ho čekala velká zatěžkávací zkouška při požáru ve Hřensku, kde operátoři dronové skupiny provedli 267 vzletů, při kterých byli 4 596 minut ve vzduchu a nalétali více než 1200 km," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan na webu hasičského sboru. Použití dronů s termovizí bylo nedocenitelnou pomocí při vyhledávání skrytých ohnisek požáru.

Dále byli dronaři nasazeni např. při dohledech nad požáry lesů, kde zajišťovali průzkum pro velitele zásahu. 

Při třídenním hledání ztracené osoby v Děčíně ušetřil bezpilotní stroj desítky nachozených kilometrů v těžkém terénu, které by jinak musely pěšky absolvovat pátrací týmy.

Dronová služba se neustále snaží vylepšovat technologie pro podporu velitele zásahu a v roce 2023 se její flotila dronů dočká přírůstku v podobě DJI Matrice 30T, která byla úspěšně otestovaná při nasazení ve Hřensku a přinese větší variabilitu nasazení bezpilotních strojů i při zhoršených povětrnostních podmínkách.

drony heliport

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru