Labe a Ohře mezi Litoměřicemi a Terezínem brázdí nová lodní linka
Foto: Jitka Fárová
Most

Ústecký kraj - Novinkou nadcházející letní sezóny v rámci Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) bude lodní linka T93, kterou se cestující svezou mezi Litoměřicemi a Terezínem. Na přibližně dvoukilometrovém úseku po řekách Labe a Ohře bude platný tarif DÚK a standardní jízdné bude stát dvacetikorunu.

Spoj poprvé vyplul dnes dopoledne z přístaviště na Lodním náměstí v Litoměřicích. První plavby do Terezína a zpět se účastnili mimo jiné náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu Jiří Řehák, starosta Litoměřic Radek Löwy, či starosta Terezína René Tomášek. V Terezíně se přístaviště nachází na levém břehu Ohře nedaleko pietního místa. To je od centra města i od Malé pevnosti vzdálené zhruba jeden kilometr.

Náměstka hejtmana pro cestovní ruch Jiřího Řeháka těší, že nová linka atraktivním způsobem propojí dva oblíbené turistické cíle, kterými Litoměřice a nedaleký Terezín jsou. „Velmi se na její provoz těším. Linku využiji i při jiných příležitostech než jen při dnešním zahájení jejího provozu,“ poznamenal Jiří Řehák.

1006lod1

Foto: Jitka Fárová

Místostarosta Litoměřic Jiří Adámek vnímá novou lodní linku jako vhodné doplnění všech turistických aktivit, které Litoměřice nabízejí. „Plánujeme i napojení přístaviště na městskou autobusovou dopravu. Linka, která v létě zajíždí na koupaliště, bude mít zastávku také na Lodním náměstí,“ doplnil Jiří Adámek.

Běžný provoz linky byl pro veřejnost spuštěný od 13 hodin. Spoj bude možné využít až do 29. října denně kromě pondělků. Z Litoměřic do Terezína pojede vždy v 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16 a v 17 hodin. Nazpět z Terezína vždy v 9:35, 10:35, 11:35, 13:35, 14:35, 15:35, 16:35 a v 17:35 hodin.

Lodní linku obsluhuje malá loď s kapacitou maximálně pro 11 osob. Větší plavidlo není možné použít s ohledem na menší hloubku řeky Ohře. Přeprava jízdních kol nebude možná. Linku provozuje dopravce Autobusy Karlovy Vary, který má zkušenosti ze svého dlouhodobého působení na lodní lince v Lokti a na přehradě Skalka u Chebu a také disponuje lodí Skalka s ideálním ponorem pro danou plavební trasu. Stejná společnost v Litoměřicích zajištuje městskou veřejnou dopravu.

1006lod3

Foto: Jitka Fárová

Ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan doplnil, že provoz lodní linky mezi Litoměřicemi a Terezínem je s Ústeckým krajem zatím nasmlouvaný na dva roky. „V příštím roce bude provoz zahájen už na začátku dubna. A předpokládám, že linka bude cestujícím sloužit i v dalších letech,“ doplnil Zdeněk Suchan.

Veškeré informace o lodních plavbách v rámci Dopravy Ústeckého kraje naleznete ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru